Nikolina Križančić: “Kandidati se lakše odvaže na prijavu kad je selekcijski postupak kratak i jednostavan”

Ako ste se odlučili promijeniti karijeru ili ste u potrazi za novim ili prvim radnim mjestom, prvi kontakt s budućim poslodavcem može biti ključan u dobivanju posla

Image
Promo članak/ 7.2.2023. u 9:55

Selekcijski postupci postaju sve duži i kompliciraniji, barem tako pokazuju istraživanja provedena u proteklih dvadesetak godina. Od objave natječaja do zapošljavanja, ovisno o industriji, danas prođe od dva tjedna do dva mjeseca, a tako dugi periodi čekanja velik su problem organizacijama jer dobri kandidati brzo nestaju s tržišta rada. Kako bi tvrtke uspješno zapošljavale, a kandidati stekli točan dojam o organizaciji i što ih čeka na radnom mjestu, tvrtke se moraju prilagoditi, raditi brže i jednostavnije zapošljavati. Assist Digital, talijanska tvrtka za upravljanje korisničkim iskustvom s uredima u Rijeci i Zagrebu, koja je nedavno uvrštena na talijansku ljestvicu najboljih poslodavaca, upravo s tim ciljem svoj selekcijski postupak učinila je bržim i jednostavnijim, a o tome smo pričali s Nikolinom Križančić, HR generalisticom u Assist Digitalu.

Zašto je bitno ubrzati selekcijski postupak?  

“Postoje jasne prednosti bržeg zapošljavanja, osim privlačenja kandidata, pomaže nam uštedjeti vrijeme i novac. Selekcijski postupci znaju biti komplicirani, nije lako pronaći savršenog kandidata koji će se odmah uklopiti i osim znanjem i vještinama, svojim karakterom donijeti nešto više organizaciji. Isplati se biti temeljit, ali smo svjesni da što dulje razmišljamo, veća je šansa da ćemo dosta kandidata izgubiti. Kraći i jednostavniji selekcijski postupak korisniji je i nama i kandidatima. Tako se razlikujemo od konkurencije i poboljšavamo iskustvo kandidata.” 

Koliko je tehnologija utjecala na promjene u zapošljavanju u Assist Digitalu?

“Promjene su očiglednije u početnim fazama selekcije, gdje tehnologija zapravo u potpunosti može zamijeniti ljudski faktor. Ali mi smo ju samo djelomično prihvatili jer nam je najbitniji ljudski kontakt. Na primjer, telefonski poziv na intervju pomaže i nama i kandidatu dobiti prvi dojam, tehnologija to ne može nadomjestiti. S druge strane, mogućnost online razgovora pomaže nam ubrzati i olakšati proces, pogotovo ako kandidati nisu iz Zagreba ili Rijeke. I bez obzira kako odradimo uvodni intervju, jedna stvar je uvijek ista i po meni najbitnija – povratno se javljamo kandidatima u najkraćem mogućem roku, najčešće već tri dana nakon našeg susreta, bez obzira na rezultat prijave.“

Iz pozicije osobe koja sudjeluje u odabiru kandidata, imate li savjet za buduće kolege?  

“Bilo da se osoba prijavljuje na svoj prvi posao ili želi posao na pola radnog vremena, mijenja karijeru ili pak nema iskustva u struci - motivacija je stvar koju najviše volimo vidjeti u Assist Digitalu. Sve ostalo se može naučiti. Ako se kandidat želi istaknuti, treba se pripremiti za razgovor jer nema ništa ljepše nego kada je sugovornik informiran, detaljno pročita oglas i prije sastanka se podsjeti koji su zadaci na poziciji za koju se prijavio. 

Može li se tako nadomjestiti nedostatak iskustva?

„Na prvom razgovoru svi imaju jednake mogućnosti, bez obzira na radno iskustvo. Idealno je kada kandidat ima prethodno iskustvo jer mu to daje prednost na početku rada da brže i lakše savladava početne izazove, ali ono nije ključno i nije uvjet za zapošljavanje kod nas. Svaki posao se da naučiti pa tako i rad u korisničkoj podršci.”

Kako se vi pripremate za razgovor za posao? Što je najbitnije vama kao poslodavcu?

“Prvenstveno čitanjem životopisa prije početka razgovora i označavanjem detalja koji su nam najzanimljiviji. Postoje pitanja koja ponavljamo jer su nužna, ali često improviziramo ovisno o tome kuda nas razgovor s kandidatom odvede. Trudimo se stvoriti opuštajuću atmosferu i ne postavljati previše pitanja u nizu da se ne osjećaju kao na optuženičkoj klupi. Uglavnom, činimo sve kako bi razgovor prošao uspješno na obostrano zadovoljstvo.  

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO

Gabrijela iz 'Ljubav je na selu' za RTL.hr: 'Majka 17 godina nije pitala za mene, a ruganje okoline je ostavilo traga'

Želite li pogledati aktivne oglase Assist Digitala i prijaviti se na jedan od njih kako bi svoju karijeru uskoro započeli u međunarodnoj organizaciji u kojoj su vaš rast i razvoj zagarantirani, posjetite stranicu

Image
Foto:
Image

Pročitajte još

Image
Ulaganje u vašu dobrobit

Trebate pomoć pri odabiru kutne garniture?