Promo

OSB ploče u adaptaciji kuće, da ili ne?

Ako ste se odlučili na čitanje ovog teksta znači da ste u procesu adaptacije kuće te ste u potrazi za informacijama koje će vas poštedjeti bespotrebnih troškova

Promo
2021-11-22 09:02

Ako ste se odlučili na čitanje ovog teksta znači da ste u procesu adaptacije kuće ili u planiranju većih ili manjih rekonstrukcijskih zahvata u vašem domu te ste u potrazi za korisnim informacijama koje će vas poštedjeti nepotrebnog uzrujavanja kao i bespotrebnih troškova.

Naime, kao što i sami znate, troškovi adaptacije gotovo uvijek probijaju planirane (ili željene) izdatke, a često je tomu razlog manjak informiranosti u pripremnoj fazi adaptacije.

Zato je veoma važno raspolagati sa svim podacima koji će vam biti od koristi, kako tijekom planiranja, tako i tijekom renoviranja i rekonstrukcije. U ovome tekstu riješit ćemo vas eventualne dvojbe oko OSB ploča , a prije nego se detaljno osvrnemo na sve pro i kontra argumente oko korištenja ploča prilikom adaptacije kuća, razjasnit ćemo što su to uopće OSB ploče i gdje se sve primjenjuju.


Što su OSB ploče?

OSB ploča izumljena je 60-ih godina prošlog stoljeća, a prva joj je primjena bila u vidu fleksibilne podne obloge. Tako ju je i patentirao Armin Elmendorf, izumitelj OSB ploče, vjerojatno ni sam ne očekujući kakav će uspjeh njegov inovativni izum požnjeti.

OSB ploče je ploča koja se proizvede prešanjem i lijepljenjem pojedinih slojeva dugog i tankog iverja (makroiverja).

Pritom su ti slojevi postavljeni međusobno pod pravim kutem po čemu su ploče i dobile engleski naziv Oriented Strand Board (Ploče sa suprotno orijentiranim iverjem).

Ti slojevi međusobno su slijepljeni smolama i ljepilima, te uprešani u vrlo krutu i čvrstu ploču, koja ima odlična mehanička svojstva.

OSB ploče se proizvode u debljinama od 6mm – 25 mm, a ovisno o rubovima, OSB ploče se dijele na ploče s ravnim rubovima (standardne) i ploče pero-utor (T/G).

Neke od prednosti korištenja OSB ploča su:

Odlična statička i mehanička svojstva,

Toplinska izolacija,

Atraktivan izgled i obrađena površina,

Niska razina formaldehida (E1),

Stabilnost i čvrstoća ploča,

Higijenski čista ploča kao i

Standardizirane dimenzije (DOKA, PERI...).

Gdje se sve OSB ploče mogu koristiti?

Primjena OSB ploča je uistinu raznovrsna.

OSB ploče mogu se koristiti prilikom izrade podnih obloga, krovova pa čak i za kreiranje pregradnih zidova. Razlog zašto su OSB ploče prihvatljive za ove radnje leži u izuzetnoj čvrstoći i stabilnosti samih ploča.

Uz ove tri, možemo ih nazvati, osnovne primjene OSB ploča, iste se koriste i kao zidne obloge, zatim za proizvodnju namještaja kao i za dekoraciju unutarnjih prostorija.

Veliku primjenu OSB ploče imaju i u gradnji drvenih kuća i montažnih objekata.

Ukratko, OSB ploče možete upotrijebiti prilikom:

Krovne i zidne konstrukcije,

Krovne konstrukcije,

Ugradnje na drvene gredne konstrukcije kao potkonstrukcija za parket,

Kao pregradne stijene,

Prilikom oblaganja stropova i zidova zbog dekorativnog izgleda,

Izrade izložbenih štandova,

Izrade razne ambalaže,

Izrade namještaja,

Gradnji drvenih kuća i montažnih objekata, itd.

Jesu li OSB ploče prihvatljive za adaptacijske zahvate?


Dakle, da zaključimo

OSB ploče su cijenom prihvatljiv građevinski materijal koji je definitivno namijenjen kao neizostavan element prilikom adaptacije kuće.

Jedna od osnovnih primjena OSB ploča jest zidna i krovna konstrukcija tako da je OSB ploča idealan i pristupačan materijal za ove veće adaptacijske radove.

Također, OSB ploče možete prikladno iskoristiti i kao materijal za unutarnju adaptaciju, bilo da vam je potrebna pregradna stijenka ili ste odlučili ukrasiti postojeći zid s oblogama od OSB ploča.

Kao što možete i sami vidjeti, ne postoji ni jedan razlog protiv korištenja OSB ploča prilikom adaptacije kuće tako da smo vam tu potencijalnu nedoumicu definitivno razriješili.

Stoga, samo naprijed i učinite svoj dom nakon adaptacije toplijim i ugodnijim.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.