Ostalo

Sreća počinje kod kuće, a ove dvije stavke u interijeru će je maksimalno povećati

Prilikom kreiranja doma ili preuređenja bitno je poštovati arhitektonska pravila i stvarati prostor koji odgovara određenim estetskim kriterijima, ali isto tako imati na umu i činjenicu da ćete upravo u ovom interijeru provoditi najviše vremena.

Promo
2023-04-18 12:07

Zašto je to bitno? Dom može značajno utjecati na čitav organizam, pa tako i na mentalno zdravlje, pa je bitno kreirati ga tako da maksimalno poveća kvalitetu života i wellbeing.

Kako bi dom bio sretniji, odnosno njegovi ukućani zadovoljni, bitno je ne samo da je lijep, već i da povoljno utječe na zdravlje. Potragu za srećom treba započeti od zdravlja jer je ona djelomično predodređena hormonima koji se nalaze u ljudskom organizmu. Wellbeing i mentalno zdravlje faktori su od iznimne važnosti u modernom stilu života ispunjenom stresom, a jedan od glavnih čimbenika koji utječe na njih je sunčeva svjetlost.

VELUX SCDC RTL hr Indizajn rtl hr 1080x720_1.jpg

Važnost svjetlosti u ljudskom životu je nešto što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D , čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina , odnosno "hormona sreće" u tijelu te razini melatonina , koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

Zato je važno svjetlost unijeti u svoj dom u maksimalnoj količini, s obzirom na njezin utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing . Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX .

VELUX SCDC RTL hr Indizajn rtl hr 1080x720_2.jpg

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu , pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Jedna od najvećih prednosti krovnih prozora, u usporedbi s vertikalnim, je ta da propuštaju puno više svjetla u interijer što znači da su ukućani svakodnevno izloženi većoj količini svjetlosti i njezinim benefitima.

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing . Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina.

VELUX SCDC RTL hr Indizajn rtl hr 1080x720_3.jpg

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

Utjecaj dnevne svjetlosti na svakodnevicu i mentalno zdravlje puno je veći nego što smatramo, zato je tvrtka VELUX odlučila napore uložiti ne samo u proizvodnju prozora koji utječu na wellbeing , već i dizanju svijesti o važnosti svjetla za mentalno zdravlje i osjećaj sreće. Iako je ljudski organizam iznimno složen sustav, postoje jednostavni načini kako utjecati na njega i učiniti ga što sretnijim, a možete početi od vlastitog doma!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.