Play ponuda
NAJVAŽNIJA RAČUNALNA KOMPONENTA

Znate li funkciju matične ploče?

Danas je malo onih koji ne znaju koristiti moderne uređaje poput pametnih telefona ili računala.

Image
Promo članak/ 5.9.2022. u 12:28

To je preduvjet za obavljanje mnogih poslova, kao i za neometani tok svakodnevnog života, osobito u urbanim područjima. Stoga ste, vjerojatno, već čuli za matičnu ploču, i svjesni ste njenog značaja. Ipak, znate li što matična ploča zapravo radi?

Matična ploča je osnovni građevni element računala. To je tiskana ploča, na kojoj sve komponente sustava računala imaju fizičku i logičku vezu.

U osnovi, značajke matične ploče određuju performanse, proširivost i održivost računalnog sustava. Većina matičnih ploča je prilagođena za primjenu s određenim procesorom. Dakle, ne možete koristiti bilo koji procesor na svakoj matičnoj ploči.

Napomena: Za matičnu ploču postoji više oznaka i naziva. U Njemačkoj je uobičajen izraz – Mainboard, dok je u engleskom govornom području – motherboard. Popularna je i kratica – MB, koju ćemo i mi povremeno koristiti u nastavku teksta.

Što se sve nalazi na matičnoj ploči?

Ovisno o dizajnu, opremi i gustoći integracije, na MB mogu se naći različite komponente sustava, kao što su:

 • utor za procesor
 • napajanje za procesor
 • brojač
 • sat stvarnog vremena i baterija
 • BIOS
 • skup čipova
 • sistemska sabirnica
 • utori za memorijske module
 • utori za sustave sabirnica
 • ulazno / izlazna sučelja
 • onboard-zvuk
 • kontroler masovne pohrane
 • DMA kontroler
 • kontroler prekida
 • kontroler disketa
 • procesor tipkovnice
 • priključci za napajanje računala
 • priključci ventilatora

Koji proizvođači matičnih ploča postoje? – Ima ih mnogo, a najpopularniji su ASRock, Asus, Gigabyte, MSI i Biostar. Asus je nedavno lansirao novu MB za ekstremne performanse – Asus Prime TRX40-Pro.

Skup čipova ili čipset – ovo je središnji element na matičnoj ploči, koji se tijekom vremena razvio od mnogih pojedinačnih komponenti do nekoliko visoko integriranih sklopova. Čipset je poveznica između elemenata računalnog sustava. Bez obzira što se trenutno događa u računalu, čipset je uvijek uključen i osigurava da sve komponente mogu međusobno komunicirati putem različitih sučelja.

Procesor – predstavlja složen digitalni sklop smješten u jednom kućištu. Mikroprocesor preuzima računalne i upravljačke zadatke u računalu, te ima vlastiti utor ili utičnicu na matičnoj ploči. Ovisno o sustavu, procesor je trajno zalemljen na matičnu ploču, i iz nje se i napaja.

Memorija – radna ili glavna memorija (RAM), služi za privremenu pohranu podataka, stanja i programa. Procesor stalno pristupa ovoj memoriji za obradu podataka i pokretanje programa. Glavna memorija obično se ubacuje u odgovarajuće utore kao memorijski modul tipa DIMM.

Sučelja – za povezivanje vanjskih uređaja s računalom, potrebna su sučelja. Postoje i ona usmjerena prema van, i ona se nazivaju vanjskim, ili eksternim sučeljima. Postoje i sučelja koja služe za interne svrhe. Na primjer, za proširenje dodatnih vanjskih sučelja, kao i za povezivanje unutarnjih pogona ili uređaja za pohranu podataka (tvrdi diskovi ili prijenosni elementi za pohranu).

Onboard – u ranim danima računala, mnoga su se sučelja nalazila na dodatnim karticama za proširenje. Mnogi kontroleri sučelja našli su svoj put na matičnu ploču, a potom u čipset, kao rezultat sve veće gustoće integracije sklopova. Utori za proširenje ostaju slobodni, i mogu se koristiti u druge svrhe. Obično su zvučne kartice, mrežni adapteri i grafičke kartice, integrirani „onboard“.

Upravo se čita

Image
TADA SU BLISKIJI

Ismet i Azelma prisjetili se početaka zajedničkog života: 'Najviše volim kad nemam novca'

Ventilator ili hladnjak – kako bi CPU i ostale komponente ispravno radile, moraju se hladiti pomoću hladnjaka, a topli zrak mora biti odveden, budući da se toplina stvara dok je računalo uključeno. U tu svrhu, u računala se ugrađuju ventilatori, koji se preko pin spojeva povezuju na napajanje.

Koja je matična ploča instalirana na mom računalu? - Ako ovo želite saznati, postoje dva načina: ili instalirajte dodatni softver koji čita ove informacije, ili otvorite svoje računalo i pročitajte izravno na matičnoj ploči.

Zaključak bi bio da niti jedno računalo ne može bez matične ploče, ili glavne strujne ploče, jer osigurava da su sve komponente računala međusobno povezane, i stoga mogu raditi zajedno. Svi važni dijelovi računala instalirani su, ili spojeni na MB. Na primjer, to su: CPU, RAM, hladnjak, tvrdi diskovi, grafičke kartice, mrežne kartice, zvučne kartice, itd.

Za dobru matičnu ploču morate malo dublje posegnuti u džep, ali će vam ta investicija donijeti višestruku korist.

Ukoliko želite nabaviti novu matičnu ploču, savjetujemo posjetu internet-stranici idealno.ba, gdje ćete u miru i udobnosti svog doma, moći usporediti modele i napraviti odličnu kupnju.

Pročitajte još

Image
Ljeto 2023.

Jednodijelni ili dvodijelni kupaći kostim - koji će biti u trendu ove sezone?