Press / Objave za medije

Naučite francuski uz RTL Kockicu!

Zagreb, 2. svibnja 2014. – U suradnji s Francuskim veleposlanstvom i Francuskim institutom u Zagrebu, RTL Kockica od 12. do 18. svibnja prikazuje dva nova zabavno-edukativna formata „Mala škola francuskog“ i „Upoznajmo Francusku“, a putem kojih svoje gledatelje upoznaje s neprocjenjivom baštinom i kulturnim nasljeđem jedne od najstarijih zemalja zapadne Europe – Francuske!

RTL Kockica, jedini specijalizirani kanal za djecu, obitelj i mlade s nacionalnom koncesijom, i Francusko veleposlanstvo u Zagrebu odlučili su uljepšati svibanj vjernim gledateljima s dva nova, vrlo edukativna i zabavna projekta kojima je cilj upoznati nas s bogatom materijalnom, nematerijalnom i kulturnom baštinom jedne od najstarijih nacija na svijetu. Počevši od 12. svibnja na ekranima RTL Kockice sve će generacije gledatelja imati priliku polaziti „Malu školu francuskog“, jezika kojim se svakodnevno služi preko 200 milijuna frankofona. Učitelji ovog, desetog jezika na svijetu po brojnosti govornika, su učenici Francuske škole u Zagrebu (Ecole française de Zagreb) koji će nas naučiti osnovama njihovog materinjeg jezika kao što su abeceda, pravilno izgovaranje riječi, pozdravljanje, upoznavanje, brojevi, pridjevi, dani u tjednu…

U emisiji „Upoznajmo Francusku“ doznat ćemo ponešto o zemljopisnim i povijesnim značajkama Francuske Republike, i to uz pomoć brojnih sugovornika i ljubitelja francuske kulture. Tako će u kratkim prilozima poznata hrvatska glumica i pjevačica Jasna Bilušić pričati o francuskoj glazbi, šansonama i Edith Piaf, u jednoj zagrebačkoj slastičarnici objasnit će nam kako se prave šareni kolačići macaronsi, a uz pomoć Muzeja automobila „Ferdinand Budicki“ gledatelji će se prisjetiti legendarnog automobila Citroen DS poznatijeg kao 'Žabe'. Pod voditeljskom palicom Davora Balažina posjetit ćemo Muzej za umjetnost i obrt i saznati nešto više o čuvenim francuskim slikarima kao što su Cézanne, Gauguin, Monet, Renoir, Toulouse-Lautrec i mnogi drugi, te pogledati kako je izgledala dječja crtaonica na temu najpoznatije francuske novele „Mali princ“ na 5. internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih u Varaždinu.

Želite li naučiti kako se broji na francuskom ili ponešto o francuskoj povijesti i kulturi, pridružite se avanturi na francuski način koja započinje s emitiranjem od ponedjeljka 12. svibnja  u jutarnjim satima na RTL Kockici!