Pizza je mnogima jedno od omiljenih jela pa je tako dobila i svoj dan, koji se slavi baš danas, 9. veljače.
Okruglo tijesto s rajčicom i brojnim dodacima uljepšava nam život, a prva je nastala još u 10. stoljeću u Napulju. Tada je bila mnogo deblja nego danas i bila je premazana mješavinom začina, a prava revolucija dogodila se u 16. stoljeću kada je iz Amerike uvezena rajčica. Tada se u Napulju mazalaumakom od rajčice, a to je jelo prehranjivalo brojne siromašne obitelji.
U 18. stoljeću na pizzu se počeo dodavati sir, a jelo je postalo toliko popularno da ga je 1889. godine poželjela probati i sama kraljicaMargherita di Savoia. Ona i suprug Umberto posjetili su Napuljtražili tada najpopularnijeg pizzaiolija (majstora piize) Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu s umakom od rajčice, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom. Navodno je želio simbolizirati boje Italije.
Kraljicaje bila oduševljena pizzom, a ona je njoj u čast dobila ime "margherita".
Isprobajte recept za pizzu iz ' Tri, dva, jedan - kuhaj! '
Sastojci:
brašno 300 g
kvasac 7 g
šampinjoni 100 g
rikola 200 g
bukovače 100 g
rajčice 100 g
aceto 2 dl
mozarella 100 g
Priprema:
Zamijesiti tijesto od kvasca, vode i brašna te pustiti da odmara. Razvaljati tijesto, staviti rajčicu, gljive i mozarellu te peći na 230 stupnjeva 20 minuta. Na gotovu pizzu staviti rikolu i rajčicu te nakapati redukcijom acetta imaslinovim uljem.
Nove epizode showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do petka od 21 sat na RTL-u!