Ostalo

Finale je sve bliže: Parovi uspješno skuhali čak tri glavna jela po receptu žirija, jedan par suvereno...

Polufinaliste su na njihovim radnim jedinicama dočekale tri omotnice, a u njima su se nalazili recepti koje su za njih napisali članovi žirija...

RTL.hr
15.03.2022 23:20

U 75 minuta morali su pripremiti, dakle, čak tri glavna jela s prilogom! Žiri je najavio kako će svako jelo ocjenjivati zasebno, a parovi mogu zaraditi i dva dodatna boda ako član žirija, čiji je recept, odluči da su to zaslužili.

''Jako smo im puno posla dali danas... Moramo početi nabijati presing da vidimo tko će imati snage malo povući kad je baš tako gusto'', komentirala je Željka.

'Tri, dva, jedan - kuhaj!'


Premalo vremena?

Špiček je za natjecatelje pripremio teleću lopaticu na bijelu pašticadu uz okruglice od žemlji i sjemenki. Željka je odabrala brujet na fažol s palentom od krupne kukuruzne krupice, a Pažanin se odlučio za confit od bijele ribe, baby komorač te rižoto od jusa i timijana.

''Ne znam odakle da krenem'', požalila se Ivana proučavajući recepte, a i ostali su natjecatelji bili istog mišljenja pripremajući svoje taktike za što brže i lakše kuhanje čak triju glavnih jela.

''Recepti su super, ali ih je malo previše... Fali nam još jedna osoba'', komentirale su i Ana i Sandra koje su smatrale kako je 75 minuta premalo za kuhanje svih ovih delicija.

Sandra Majerić - 'Tri, dva, jedan - kuhaj!

Najveći problem natjecateljima na početku kuhanja predstavljalo je čišćenje i filetiranje ribe pa su neki od njih potražili pomoć i na drugim radnim jedinicama. I članovi žirija ubrzo su prošetali studijem kako bi im dali pokoji savjet oko filetiranja ribe i kuhanja palente, a Špiček je čak pomagao i sa sjeckanjem povrća.

''Ne izgleda to loše na prvu... Sve je na njima'', komentirao je Pažanin.

''Još uvijek nam je stiska, još uvijek nismo pri kraju'', komentirali su zabrinuto Ivana i Juan nakon što ih je Marijana obavijestila da je pred njima još samo 10 minuta do ocjenjivanja.


Neuredne radne jedinice

Svi su kandidati žurno krenuli u dovršavanje svojih delicija kako bi uspjeli sve servirati, no pritom su u drugi plan pale radne jedinice koje su ostale u neredu. ''Po minus dva boda za svaki par'', obavijestila ih je Željka.

Tomislav Špiček, Ante Mrvičić, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Ivana i Juan nosili su prvi svoje glavno jelo po receptu Ivana Pažanina, confit od bijele ribe, baby komorač te rižoto od jusa i timijana.

''Za mene je ovo jako uspješno jelo, jako ukusno'', bio je zadovoljan ''autor'' Pažanin. I Željka je pohvalila ovaj španjolsko-hrvatski par, a posebno joj se svidio kremasti rižoto.

Sva tri člana žirija odlučili su se okrenuti osmice – 24 boda ukupno.

Ana i Sandra nosile su sljedeće. ''Riba je jako sočna ispala... Mali je problem s kiselinom u riži, trebalo je to bolje izbalansirati'', komentirao je Pažanin.

Željki je rižoto bio presuh, a Špiček je naglasio kako bi volio intenzivniji okus mladog luka u jelu.

Željka i Pažanin dali su šesticu, dok se Špiček odlučio za sedmicu – 19 bodova .

Anti i Danilu Pažanin je već na prvi pogled zamjerio korištenje klica koje nisu bile u receptu, ali i nedostatak umaka.

''Ispalo je jako fino, jako dobro. Volio bih da je riža bila malo više začinjena... Riba vam je možda nekoliko minuta bila previše u pećnici'', dodao je.

''Moglo se sve ukupno malo više posoliti, podiglo bi cijelu priču'', složio se i Špiček.

Željka je dala sedmicu, a Pažanin i Špiček šesticu – 19 bodova za dečke.

Ivana Jukić, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Pažanin je zahvalio kandidatima, a svoja dva boda za najbolje odrađeno jelo dodijelio je Juanu i Ivani .


Riba je ponovno bila problematična

Upravo su oni nosili iduće glavno jelo, prvo po receptu Željke Klemenčić – brujet na fažol uz palentu.

Željka je već na početku primijetila kako Juan ribu nije skinuo s kosti prije posluživanja, kako je pisalo u receptu. Osim te zamjerke, bila je vrlo zadovoljna jelom, kao i ljutinom.

''Ja ću ići 'u kontru''', najavio je Pažanin, ''Meni je preljuto i onda mi se gubi okus svega drugoga. Žao mi je''.

Špiček i Željka dali su sedmice, a Pažanin samo šesticu – 20 bodova .

Sljedeće su na redu bile Ana i Sandra . Ni prijateljice ribu nisu očistile od kostiju, a i grah im je bio pretvrd.

''Previše pelata i slatkasto je, ali je zato palenta izvrsna'', kratak je sud dao Špiček.

Svi članovi žirija odlučili su se dodijeliti im tek petice – 15 bodova ukupno.

Sandra Majerić, Ana Balenović, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Ante i Danilo očistili su ribu, no nisu stigli dovoljno iskuhati brudet, što je bilo vidljivo po vodenastoj strukturi i sirovim komadima luka. ''Ukratko, za mene nedovršeno jelo'', zaključio je Špiček, a Složio se i Pažanin.

''Nije moglo ni biti dovršeno kad je kuhano zadnjih pola sata'', pokušao se opravdati Ante nedostatkom vremena.

Pažanin je okrenuo četvorku, kao i Špiček, dok je Željka momcima pokazala tek trojku – ukupno vrlo niskih 11 bodova .

I za brudet na fažol dva dodatna boda Željka je dodijelila Ivani i Juanu .


Ivana i Juan se odvojili od ostalih

Teleća lopatica na bijelu pašticadu, po receptu Tomislava Špičeka, bilo je posljednje jelo po redu, a prvi su ga donijeli Ivana i Juan .

''Meso je pravilno našpikano, umak je dobro izrađen, ima svoju kiselinu od vina, a okruglice također dobro izrađene'', kazao je Špiček, kojemu je zasmetalo tek što je Ivana okruglice dodatno polila bučinim uljem. S njim su se složili i Željka i Pažanin. Špiček i Pažanin okrenuli su šesticu, a Željka sedmicu – 19 bodova ukupno.

Ivana Jukić, Juan Francisco Sanchez Gracia, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Iduće su na redu bile Ana i Sandra .''Ovo je jelo koje se pirja i da bude gotovo do kraja'', veliku zamjerku imao je Špiček na meso koje je ostalo crvenkasto u sredini. I Pažanin se složio sa Špičekom, no pohvalio je sočnost i začinjenost, kao i okruglice.

Željka je dala peticu, Pažanin šest, a Špiček također peticu – ukupno 16 bodova .

Večer su zatvorili Danilo i Ante . ''Osim krivog špikanja, vi ste pogodili i umak i meso. U okusu ste bili najbliže'', zadovoljan je bio Špiček.

''Meso s puno više sočnosti, ukusan komad mesa, puno umaka koji je meni jako lijepo začinjen, mekane okruglice u kojima se osjete i sjemenke... Jako mi se sviđa vaš tanjur'', pohvalila ih je i Željka.

Danilo Grozdić, Ante Mrvičić, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Svi članovi žirija nagradili su ih devetkama, što je iznosilo ukupno 27 bodova , a Špiček ih je nagradio i s dva dodatna boda za najbolje jelo.

Nakon ocjenjivanja sva tri glavna jela, Ivana i Juan uvjerljivo vode s 65 bodova, Ante i Danilo imaju 57, a Ana i Sandra sa 48 bodova. Ista je situacija i u tjednom poretku gdje su se Ivana i Juan značajno odvojili od ostalih i suvereno gaze prema finalu.

A mogu li se u toj namjeri ipak poskliznuti, gledatelji će doznati već sutra od 21 sat na RTL-u!