''Danas su pravi recepti. Danas ću biti strog. Očekivat ću od njih ono izvorno što se tiče tih jela, starinu te osjećaj Dalmacije i Mediterana'', najavio je Pažanin.
''U životu nisam tako nešto probala'', komentirala je mlada Petra, a i gotovo svi ostali natjecatelji priznali su da ove otočke tradicionalne specijalitete dosad nikad nisu pripremali. Najzadovoljniji bio je Ante, rodom iz Biograda na Moru. ''Uvijek mi je drago kad je riba. Jako sam zadovoljna'', priznao je.
Neposlušno tijesto
Kuhanje je počelo, a parovi su optimistično krenuli u istraživanje recepta i podjelu poslova.
''Strategija je skuhati jestivo, očistiti ribu pravilno i da žiri bude zadovoljan'', komentirale su prijateljice Sandra i Ana.
Prvi problemi i nervoza počeli su se zamjećivati na radnoj jedinici tate i kćeri Horvat, ali i Danila i Ante, koji su imali problema s dizanjem tijesta za pogaču, a Ana i Sandra tražile su pomoć pri čišćenju ribe.
Žiri je prošetao studijem kako bi vidio kakvo je stanje u tavama, loncima i pećnicama. Špiček je primijetio kako su Ana i Sandra dodle previše vode u gregadu, svojim ribama nisu izvadile ni škrge prije kuhanja. Iako se Sandra pravdala, Špiček ju je opomenuo pa probao spasiti što se spasiti da: ''Treba izvaditi škrge ribi ako ide u bilo kakvu termičku obradu. Škrge daju gorčinu. Nažalost, prestrašno!''
''Špiček nas je prestrašio uzduž i poprijeko i mislim da smo se tu pogubile'', komentirale su.
S druge strane, Željka je imala velike zamjerke na tijesto Hokyja i Petre koje je bilo pretanko, a svi članovi žirija upozorili su parove da moraju pripaziti i na vrijeme jer neke pogače još nisu bile u pećnici.
Muke po ribi
Stiglo je vrijeme za posluživanje, kušanje i ocjene. Svoju su komišku pogaču i hvarsku gregadu prve nosile Ana i Sandra .
Špiček im je zamjerio nedovoljno očišćenu ribu u gregadi, a isto je primijetio i Pažanin. ''Došli smo do samog kraja i ne bismo trebali pričati o tome'', dodao je chef, istaknuvši kako neće tolerirati izgovore o poznavanju ili nepoznavanju ribe.
Željka je imala zamjerke za nadjev u pogači: ''Prevlažan je, razmočio vam je donje tijesto. Imate previše luka i nije se dovoljno dinstao. Nema dovoljno inćuna unutra''.
Pažanin je okrenuo tek četvorku, Željka peticu, a Špiček dobru sedmicu – ukupno 16 bodova .
Juan i Ivana svoja su jela poslužili idući. Špiček i Željka odmah su primijetili predebelo tijesto na pogači, a u gregadi im je bilo premalo tekućine, a previše začina, koje je Juan ubacio na svoju ruku i nije slijedio recept.
''I jedno i drugo jelo je ukusno, interesantno samo za sebe. Ali niti je to komiška pogača, niti je to hvarska gregada'', Pažanin je komentirao kako zadatak nije obavljen.
Špiček je dao sedmicu, Pažanin četiri, a Željka šesticu – 17 bodova ukupno, a španjolsko-hrvatski par prihvatio je sve kritike s odobravanjem.
Na redu su bili Danilo te samouvjereni Ante , kojemu ovo nije bio prvi put da radi gregadu.
''Što se mene tiče, oba zadatka odrađena najbolje dosad'', Željka ih je pohvalila, uz pokoju zamjerku, a složio se i Pažanin, kojemu je u pogači nedostajalo još malo inćuna, a u gregadi još malo tekućine. Špiček je, pak, zamjerio Anti loše očišćenu ribu.
Željka i Špiček okrenuli su sedmicu, a Pažanin šesticu – 20 bodova ukupno.
Gleda se svaki detalj
Ocjenjivanje su zaključili Dalibor i Petra , koja je najavila kako je spremna boriti se do finala, a pripremljenim je jelima bila zadovoljna. Špiček je pohvalio pogaču, dok mu je gregada bila premasna, iako ukusna, a ponovno je primijetio i ostatke ljusaka od ribe u jelu.
Željki su oba jela bila jako ukusna, a s njom se složio i Pažanin: ''Jako sam zadovoljan kako ste to odradili!''
Špiček i Pažanin odlučili su se za sedmicu, a Željka je nagradila osmicom – 22 boda ukupno.
Upravo su Horvati tim ocjenama završili na prvom mjestu na tablici, dok su na začelju Ana i Sandra sa 16 bodova.
''Za neke stvari moramo skidati ocjene. To ne znači da su jela loša, ali u ovoj fazi stvarno moramo početi gledati na svaki detalj'', zaključio je žiri.
A što će se na meniju naći već sutra, gledatelji će doznati od 21 sat na RTL-u, u novoj epizodi 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.