Ostalo

Je li Mahir pripremio tatarski odrezak ili carpaccio? Postoji velika razlika, a evo kako se pripremaju

Mahir je koristio sirovi odrezak tune u pripremi svog hladnog predjela

RTL.hr
26.02.2021 13:07

Mahir i Fatima borili su se protiv Šajete i Edija za ostanak u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' a svojim su jelima pokušali dobiti dobre ocjene od predsjednika žirija, Tomislava Špičeka. I dok su Šajeta i Edi tunu koristili u toplom predjelu, ispekavši odrezak, Mahir je tunjevinu obradio sirovu. Mislio je da je pripremio carpaccio, no Špiček ga je upozorio kako je zapravo riječ o - tartarskom (ili tatarskom) odresku.

Naime, ta se dva jela bitno razlikuju, a zajedničko im je to što su napravljena od sirovih namirnica.

Carpaccio je izraz koji se koristi za jela koja se sastoje od sirovih namirnica narezanih na tanke ploške, poslužene tako da se ploške poredaju u nizu.Jelo je nastalo u Veneciji 1950. godine, a nazvano je po slikaru Vittoriju Carpacciju, čija je izložba tada prikazivana, a boje carpaccija podsjećaju na njegove slike.

S druge strane, sirovo meso narezano na kockice, odnosno, jako usitnjeno nožem, zove se tartarski ili tatarski odrezak . Legenda kaže da je ime dobio po Tatarima, plemenu koje je stavljalo odreske ispod sedla kako bi tijekom jahanja omekšalo (zbog klime su životinje u to vrijeme bile vrlo mršave, a njihovo meso žilavo).

Tatarski odrezak prvotno je posluživan sa sirovim žumanjkom na vrhu, a koristio se biftek. Kasnije su nastale brojne inačice, s raznim dodacima.