"Sjajno odrađen posao!" komentirali su članovi žirija jela Mirele i Ljube. One su pripremale islandsku juhu s janjetinom te portugalsko jelo s više vrsta ribe. Priprema istog bila je vrlo komplicirana u samo 75 minuta, no Mirela i Ljuba sjajno su to odradile, što su pokazali i komentari i ocjene žirija. Naime, dobile su dvije devetke i desetku te zaradile odličnih 28 bodova!
A evo kako se priprema cataplana koja je sve oduševila.
Cataplana - tradicionalno portugalsko jelo od morskih plodova
Umak od hlapa
Sastojci:
hlap (glava i oklop)
100 ml maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
sol
1 lovorov list
1 žličica crnog papra u zrnu
1 rajčica
50 ml brendija
1 l vode
Postupak:
Narežite glavu i oklop hlapa na male komadiće i popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckane luk, češnjak i mrkvu, zatim lovorov list i papar u zrnu. Neka se sve dobro sljubi. Dodajte sjeckanu rajčicu. Neka tekućina reducira. Dodajte brendi i reducirajte. Neka se sve krčka dok se tekućina ne reducira na dvije trećine. Začinite po ukusu. Procijedite umak kako biste odstranili ljuske prije posluživanja.
Cataplana
Sastojci:
2 luka
3 češnja češnjaka
1 zelena paprika
30 ml maslinova ulja
20 ml bijelog vina
440 g svježe rajčice (može i u konzervi)
sol
lovorov list
150 ml umaka od hlapa
1 rep hlapa (nasjeckan u komade, dobro posoljen)
200 g dagnji
200 g kozica
200 g škampa
200 g grdobine (narezane na komade, dobro posoljene)
200 g škarpine (narezane na komade, dobor posoljene)
4 žličice korijandera (sitno sjeckanog)
baget
Postupak:
Narežite luk, češnjak i papriku na tanke kriške. U cataplana tavu dodajte ulje. Dodajte povrće i sve sljubite. Nakon toga dodajte vino. Dodajte umak od hlapa, rajčicu i pola sjeckanog korijandera. Posolite i ostavite krčkati. Kad se umak reducirao, dodajte ribu, škampe i dio dagnji. Dobro promiješajte. Prepolovite kozice popola i uspravite ih na sredinu tave. Posložite ostatak morskih plodova oko njih. Zatvorite tavu i kuhajte 15 minuta. Na polovici tog vremena provjerite treba li dodatno začiniti. Kuhano jelo pospite ostatkom korijandera prije posluživanja.
Poslužite s hrskavim kruhom koji se umače u umak.