Kandidati su svoje namirnice danas mogli nabaviti unaprijed pa odlaska u Spar nije bilo, a u 75 minuta morali su skuhati toplo predjelo i glavno jelo s prilogom. I kad se činilo da će večeras svatko biti na svom terenu i kuhati vlastite provjerene recepte, uslijedio je pravi šok.
''Zamijenite svoje radne jedinice s drugim parom'', poručio je Špiček iznenađenim kandidatima, dok su jedino Hoky i Petra, vodeći na tablici, dobili tu privilegiju ostati na svome mjestu i kuhati ono što su i naumili.
Danilo i Ante dobili su Antine i Marijine namirnice, a Sandra i Ana zamijenili su se s Ivanom i Juanom.
Tuđe namirnice i čista radna jedinica
''Kuhate s namirnicama koje ste zatekli i svaku namirnicu morate barem malo iskoristiti. Ako zaboravite, kaznit ćemo vas bodovno... Radne jedinice na kraju moraju biti čiste kao suza, opet će biti minus jedan bod'', sva je pravila parovima objasnio žiri.
Marijana Batinić dala je znak za početak, a kandidati su bojažljivo počeli istraživati dobivene namirnice.
''Što da radimo s tim? Ne znam od kuda da krenemo!'' pitale su se Sandra i Ana ugledavši španjolsko-hrvatsku egzotičnu kombinaciju namirnica, među kojima su bili i divlji zec, kozice i tuna, a i ostalim kandidatima nije baš bilo svejedno.
''Pokušavamo dokučiti koja je bila njihova ideja, ali moramo izaći iz toga i složiti neku svoju ideju. Trenutno razmišljamo'', poručio je Danilo pokušavajući smisliti meni.
Petra i Hoky kuhali su sa svojim namirnicama, no ni na njihovoj radnoj jedinici nije vladala prevelika sloga jer danas su kuhali po Petrinu receptu koje Hoky dosad nikad nije radio pa je bio prilično nesiguran.
Žiri je prošetao među radnim jedinicama kako bi vidio što su to osmislili kandidati.
''Oni su bili spremni na svoj meni i sad kad se ovo desilo, nisu se najbolje snašli. Moglo bi tu biti svašta'', zaključio je Pažanin.
Marijana je obavijestila kandidate da imaju još samo minutu do kraja, a osim posluživanja, morali su se hitno baciti i na čišćenje radnih jedinica. Ante i Marija još su se mučili s dekoriranjem pa su Hoky i Petra uletjeli i pomagali s brisanjem te pranjem suđa.
Stiglo je i vrijeme za kušanje te ocjene, a Željka je na početku obavijestila parove kako će jedan bod manje zbog nečiste radne jedinice dobiti Sandra i Ana, Ante i Danilo te Ante i Marija.
'Na granici jestivosti'
Ante i Danilo svoja su jela poslužili prvi. Za toplo predjelo poslužili su raviole punjene sirom, vrhnjem i začinskim biljem, a za glavno jelo pečeni svinjski file uz dodatak pečenog povrća te umak od brusnica.
Pažaninu je glavno jelo bilo dobro, no zamjerio im je što nisu dovršili umak i opet ponovili istu pogrešku: ''Imate dovoljno vremena, razmišljajte!''
Željki su ravioli bili prežilavi, lungić malo prepečen, a jelo prejednostavno. ''Da bi se išlo dalje, mislim da ćete morati početi malo ozbiljnije kuhati'', poručila im je.
Pažanin je okrenuo šesticu, kao i Željka, a Špiček sedmicu – ukupno 19 bodova , minus jedan za nečistu radnu jedinicu.
Ana i Sandra bile su sljedeće. Za toplo predjelo radile su domaću tjesteninu sa šalšom, kozicama i tunom, a za glavno jelo rižoto sa sipom, zecom i kozicama. ''Sve što nismo znale gdje bismo stavile, išlo je u rižoto'', šalile su se cure.
''Od svih namirnica koje ste imali, da niste mogle ništa drugo pripremiti?'' pitao se Pažanin, ponovno im zamjerivši nedostatak maštovitosti, iako je jelo bilo ukusno, a složila se i Željka.
''Vi ste jako puno posla imale... Ja računam i na taj stres koji ste svi zajedno doživjeli'', bio je nešto blaži Špiček pa okrenuo osmicu. Pažanin se odlučio tek za trojku, a Željka za šesticu – ukupno 17 bodova , minus jedan za nečistu radnu jedinicu.
Na redu su bili i Ante i Marija , koji su tijekom kuhanja pokazivali najveće nezadovoljstvo i ljutnju. Za predjelo su poslužili domaće rezance s trljom, a za glavno jelo filet orade te kremu od pečenog povrća.
''Ne mogu više tolerirati ovakve tjestenine... Uopće mi nije jasno da se ovako izbaci jelo. Moramo paziti na te stvari, ovo je sad stvarno kritično, na granici jestivosti'', bio je ljutit Pažanin, a i filet orade mu je bio prepečen i skoro nejestiv.
''Ovo ćemo danas zaboraviti, ovo je danas bio raspašoj'', nadovezao se i Špiček.
Pažanin je okrenuo blijedu dvojku, Špiček trojku, kao i Željka – vrlo loših 8 bodova za ovaj par, minus jedan za nečistu radnu jedinicu.
Što je predjelo, a što glavno jelo?
Ivana i Juan bili su sljedeći na redu, a žiri je od njih puno očekivao. Poslužili su panirani otkošteni pileći batak uz umak od grčkog jogurta, senf i mladog luka te za glavno jelo dinstani kupus, restani krumpir i okruglice od mljevene junetine.
''Ivana, biste li vi došli u restoran i naručili ovo predjelo i glavno jelo?'' pitao ju je razočarani Pažanin koji nije bio siguran kako ovo ocijeniti pa ih podsjetio da su trebali pripremiti toplo predjelo i glavno jelo.
''Nije posloženo kako treba, kao da se niste dogovorili'', dodao je i Špiček, iako je sve bilo ukusno.Željka je dala šest, Špiček sedam, a Pažanin četiri – 17 bodova ukupno .
Petra i Dalibor jedini su kuhali sa svojim namirnicama i samouvjereno nosili tanjure žiriju. Za toplo predjelo poslužen je filet oslića u tempuri uz dresing od jogurta i začinskog bilja. Za glavno jelo tata i kći spremili su medaljone od grdobine uz prilog od kuhanog povrća.
''Meni se ovo sviđa, jako ste dobro odradili posao'', pohvalio je Pažanin oba jela.
Uz poneke zamjerke, jela su se svidjela i Željki, no dodala je kako s njima mora biti malo stroža jer su danas imali najlakši zadatak i vlastite namirnice.
Špiček je dao šesticu, Željka također, a danas strogi Pažanin nagrađuje osmicom – ukupno 20 bodova .
Upravo su tata i kći Horvat danas zasjeli na prvo mjesto na tablici, a i u ukupnom poretku tjedna čvrsto drže vodstvo. Ista je situacija i na začelju, gdje su se smjestili Ante i Marija.
Prilika za popravni ispit čeka ih već sutra, a što će kuhati, doznajte od 21 sat na RTL-u.