Ostalo

Ne znate što danas kuhati? Špiček i Pažanin podijelili su recepte za savršenu romantičnu večeru

Za posebne prilike pripremaju se posebna jela, a članovi žirija showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" za vas su odabrali svoje najbolje recepte povodom Dana zaljubljenih.

RTL.hr
14.02.2021 09:45

Tomislav Špiček - Patka u umaku od naranče s crvenim kupusom

Sastojci za dvije osobe:

pola kile patke bez kostiju
pola naranče
pola glavice crvenog kupusa
pola glavice luka
crveno vino 375 ml
jedna jabuka
pola štapića cimeta
klinčić žličice
muškatni oraščić
brusnice 1 žlica
ocat crveni vinski
vrhnje za kuhanje 0.50 dl
maslac 50 g
šećer prstohvat
ulje
sol i papar
konjak

Priprema crvenog kupusa:

Karameliziramo šećer i na njega dodamo maslac te na njemu popržimo luk. Zalijemo crvenim vinom. Luk zatim prekrijemo tanko narezanim svježim crvenim kupusom te poklopljeno pirjamo nekoliko minuta. Dodamo oguljene, na kriške narezane i okoštane jabuke te sve zajedno posipamo sa klinčićima, cimetom i malo muškatnog oraščića. Poklopljeno pirjamo otprilike 1 sat. Prije serviranja začinimo želeom od brusnica, prstohvatom šećera, soli i po želji sa par kapi crvenog vinskog octa.

Priprema patke:

Prsica bez kostiju, batke i zabatke začinimo sa soli i paprom te oprezno pečemo na laganoj vatri. S konjakom kratko flambiramo patku. Izvadimo na stranu meso pa na soku od pečenja rastopimo maslac, dodamo sok od naranče, kriške od naranče, začinimo sa malo soli i šećerom te podlijemo sa vrhnjem za kuhanje. Kuhamo još 3-4 minute. Poslužimo.


Ivan Pažanin - Marinirana bijela riba u soku od naranče i vanilije (hladno predjelo)

Sastojci za dvije osobe:

jedna naranča i jedan limun
maslinovo ulje
crveni papar u zrnu
štapić vanilije
bijela riba (file bijele ribe)
rikula
tostirani listići badema
sol

Priprema:

Iscijedimo sok od naranče i limuna, stavimo malo maslinovog ulja, crvenog papra, soli, štapić vanilije i napravimo emulziju. U tu emulziju stavimo marinirati file bijele ribe koji smo prethodno kao za carpacio iskidali i dobili fine tanke fetice. To se marinira 15-20 minuta. Napravimo košarice od rikule koju ćemo začiniti s mljevenim paprom, soli, limunovim sokom i maslinovim uljem. Napravimo košaricu od rikule, stavimo ribu, po želji još dodatno začinimo. Tostirane listiće badema stavimo sa strane i po želji stavimo naribamo malo parmezana.

Kulinarski show 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do četvrtka u 20:45 na RTL-u!