Ostalo

Rakovi i jegulje namučili kandidate, no dva su para ipak oduševila: 'Izvukli ste iz svake namirnice...

U večerašnjoj epizodi natjecatelji su nakratko ''otputovali'' na jug. Naime, u 75 minuta morali su pripremiti dva jela – ražnjiće od neretvanskih kozica u rižotu te neretvanski brudet s palentom

RTL.hr
07.02.2022 23:10

Natjecatelje je dočekao samo osnovni recept, kao i popis ključnih namirnica, no čišćenje neretvanskih delicija i postupak pripreme u potpunosti je bio prepušten njima.

Nakon što su voditeljica Marijana Batinić i članovi žirija dali svoj znak za početak, parovi su požurili u Špar tržnicu kako bi odabrali sve što im treba za večerašnja jela, priznavši da im namirnice poput rakova, jegulja, cipala i žabljih krakova nisu baš svima najpoznatije.


Odakle se čisti riba?

''Stvarno nije najlakši zadatak za ovaj prvi dan kuhanja'', istaknula je i Željka Klemenčić .

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Snježana i Mario Tončić

Kuhanje je započelo, a gotovo svi kandidati zapeli su već na prvom koraku, čišćenju jegulja i rakova, pa su potražili pomoć među drugim radnim jedinicama, a među najspretnijima bili su Dalibor i španjolski Istrijan Juan.

''Danas od svega znamo napraviti palentu i rižu, a ovo kako ispadne'', šalile su se vesele studentice Kristina i Klara, boreći se s jeguljom.

''Zadatak je po mom guštu! Namirnice fenomenalne'', optimistične su s druge strane bile Dalmatinke, mama i kći Cokarić.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Danilo i Ante

Ubrzo su i Željka, Pažanin i Špiček odlučili izvidjeti situaciju pa su prošetali među radnim jedinicama kako bi ispitali što se to krčka u zdjelama kandidata, ali i udijelili pokoji savjet, a Pažanin je Klari i Kristini te Ani i Sandri pomogao s čišćenjem rakova.

Natjecatelji su marljivo slušali sve što im je žiri govorio pa pokušali to odmah primijeniti kako bi poboljšali svoja današnja jela. Ostalo im je bilo još samo sve servirati.


Žiri spreman za prve ocjene

Prvo ovosezonsko kušanje otvorile su studentice Kristina i Klara . Pažanin je istaknuo kako su relativno dobro odradile posao, no vidi se nedostatak kulinarskog iskustva.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Klara i Kristina

''Riža vam je definitivno prekuhana, pikantnost brudeta mi se sviđa. Sve u svemu, ukusno je i nije loše'', dala je svoj sud i Željka, a Špiček je dodao kako očekuje da će djevojke polako ispravljati sve pogreške na koje su ih upozorili.

Stigao je red i na prve ocjene devete sezone. Špiček i Pažanin dali su šesticu, a Željka sedmicu – ukupno 19 bodova.

Iduće su bile Ana i Sandra koje su istaknule da su kuhale jelo za koje nisu ni znale kako na kraju treba izgledati jer se s neretvanskim delicijama susreću prvi put. Špičeku je riža ponovno bila prekuhana, no svidjela mu se kombinacija okusa u brudetu, s čim se složila i Željka. ''Brudet je odličan'', komentirao je Pažanin, koji je ipak ''zažmirio'' na sitne nedostatke. Željka je dala osam, kao i Pažanin, a Špiček se pridružio svojom sedmicom – ukupno 23 boda za prijateljice.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Ana i Sandra

Bračni par Snježana i Mario Tončić bili su prilično nervozni pred serviranje. Pažanin je odmah na početku zamjerio Tončićima što su u svoj temeljac za rižoto dodali koncentrat rajčice, dok je pohvalio Marijev brudet. ''Nije to bilo loše jelo, ali nije ono što očekujemo od brudeta'', ipak je malo stroža bila Željka.

Pažanin je dao sedmicu, Špiček šesticu, a Željka sedmicu – okruglih 20 bodova.


Oduševile mama i kći te brudet 'na španjolski'

''Slučajni partneri'' Ivana i Juan svoje su tanjure nosili sljedeći. Žiri je konačno pohvalio rižoto, ali i Juanov ''španjolski'' brudet, iako mu je zamjerio što je unutra ostavio iznutrice, odnosno nije se u potpunosti držao zadanog recepta.

''Izvukli ste iz svake namirnice jačinu i moć, baš onako kako treba biti. Jako sam zadovoljan'', dodao je.

Špiček je dao osmicu, Željka također osam, a Pažanin je ovaj par počastio devetkom – izvrsnih 25 bodova.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Ivana i Juan

Spoj mladosti i iskustva, Marija i Ante , poslužili su svoje specijalitete sljedeći. Antinu rižotu nedostajalo je intenziteta, a Marijin brudet Pažanina je vratio u djetinjstvo i podsjetio na majčin i bakin.

''Vidi se vaše iskustvo i sigurnost. Sve kako treba!'' pohvalila je Mariju i Željka.

Željka je okrenula osmicu, kao i Pažanin, a Špiček ipak sedmicu – 23 boda za super baku i mladog vatrogasca.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Ante Batinić i Marija Bićanić

Prijatelji Danilo i Ante prezentirali su sljedeći. ''Brudet vam je jako problematičan... Niste stvarno došli ni blizu'', bila je kratka Željka, a Špiček je pohvalio rižoto. Dečki su od Pažanina dobili šesticu, Špiček samo peticu, a Željka šesticu – tek 17 bodova ukupno.

''Imam vas na oku'', poručio im je Pažanin.

Mamu i kćer Mirjanu i Nevenu Cokarić žiri je hvalio već tijekom kuhanja, a sad je vrijeme i da kušaju gotova jela.

''Najbolji rižoto do sada i definitivno najbolji brudet do sada'', nije štedio na pohvalama Pažanin, a i Željka je razmišljala na isti način.

Špiček je dao sedam, Željka devetku, a Pažanin također devet – odličnih 25 bodova za ovaj oduševljeni par.

Tri, dva, jedan - kuhaj! - Petra i Dalibor Horvat

I za kraj, pred žiri stižu tata Dalibor i kći Petra Horvat . Željki je u brudetu nedostajalo ''toća'', Špičeku kiseline i ljutine, a Pažaninu je zasmetalo eksperimentiranje sa začinima u jelu. Željka je okrenula sedmicu, baš kao i Pažanin i Špiček – 21 bod ukupno za vesele Horvate.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Nakon prvog dana kuhanja žiri je bio zadovoljan viđenim, a prvo mjesto s vrlo dobrih 25 bodova čvrsto drže dva para – Ivana i Juan te Nevena i Mirjana.

A kakvi ih kulinarski izazovi čekaju u idućoj epizodi, gledatelji će vidjeti već sutra od 21 sat na RTL-u, u novoj slasnoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.