U danu kada su se pripremali vječni klasici, Marko i Renato te Ana i Katarina trebali su prirpemati prhke kroštule s umakom od vanilije. Kroštule nisu bile toliko problematične, kao što je to bila krema od vanilije koju su natjecatelji morali sami pripremiti.
Renato već tijekom prirpeme kreme nije imao previše povjerenja u svog kulinarskog partnera, a kada je krajnji rezultat stigao pred žiri, krenula je rasprava.
"Krema nije termički obrađena. Ivane, sirovo jaje, nije koaguliralo. Ne smije biti tako rijetko", rekla je Željka , no Pažanin se s njom nije složio te je pohvalio dečke za njihovu izvedbu i kazao da njihova krema može biti primjer ostalima.
Kako biste i sami osjetili dio te drame ili rapsodije, u nastavku vam donosimo recept kroštula i umaka od vanilije koji su pripremali Nered i Renman.
U slast!
KROŠTULE
jaja 3 kom
glatko brašno 0,45 kg
vanilin-šećer 1 kom
naranče 3 kom
maslac 250 grama
šećer 20 g
cimet prstohvat
Badel domaći rum 0,03 l
Priprema:
Tri naranče oguliti u blenderu sa žlicom šećera, izmiksati i procijediti u čašu. U malom lončiću rastopiti maslac, dodati zaslađeni sok od naranče i rum (bolje da ima ruma nego da ga nema). Reducirati malo uz miješanje i dodavati u duboku posudu u koju je već stavljeno 35 dag glatkog brašna, 3 žumanjka, prstohvat soli, vanilin-šećer. Od toga napraviti meko tijesto te staviti da odstoji. Tijesto razvući na tanku 4 mm plahticu te rasjeći po uzorku kroštula. Pržiti ih u vrućem ulju do zlatne boje 6 do 10 sekundi, stavljati na papir da upije ekstra masnoću. Servirati kao štapiće u nekoj užoj i dovoljno dubokoj posudici.
Posuti šećerom u prahu uz eventualni dodatak cimeta.
KREMA OD VANILIJE S BOROVNICAMA
jaja 4 kom
šećer 60 g
brašno 250 g
mlijeko 280 ml
mahuna vanilije 1 kom
borovnice 100 g
Priprema:
Nekoliko minuta dobro miksati 4 žumanjka i šećer, zatim dodati brašno i opet dobro miksati. Mlijeko zagrijati, dodati ostruganu sredinumahune vanilije i miješati dok ne uzavrije, ali nikako ne smije zagoriti, pa dodati smjesu od žumanjaka i na pari ili vatri dodatno miješati do željene gustoće.