Ostalo

Što je perkelt? Luka je je njime oduševio žiri, evo o čemu je riječ

Luka Mandić je u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' kuhao perkelt od soma

RTL.hr
04.02.2022 14:30
Pročitajte još
Kako razlikovati gulaš, paprikaš i ragu?

Rijetko tko može nadmašiti prženi luk na masti kao najčešći začin u kuhinji. Ako k tome dodate još i mljevenu papriku, bez obzira da li se radi o ljutoj, slatkoj ili dimljenoj – dobili se kulinarski zgoditak! Jer upravo je ovaj trojac najčešći u jelima kontinentalne kuhinje. Međutim, postoje razlike u količini luka i omjera luka i paprike kada se rade gulaš, perkelt, ragu i paprikaš!

Gulaš (prijevod s mađarskog – govedar, pastir) je jušno jelo u kojem se pirjanom luku dodajejednaka količina goveđeg mesa i, naravno, crvena paprika u prahu. Gulaš se može pripremiti od goveđeg (junećeg) mesa, ovčetine, janjetine, a ponekad i od svinjetine i divljači. Najpoznatiji klasični gulaš u hrvatskoj kuhinji je slavonski čobanac.

Sâm naziv paprikaš kazuje da je u tom jelu sličnom gulašu naglasak stavljen na slatku i ljutu papriku koju dodajete prilikom pirjanja mesa. Gustoća može varirati, od gušćeg kad je riječ o paprikašu od peradi, koji se obično servira uz tjesteninu, do nešto rijeđih fiš paprikaša ili paprikaša od gljiva.

Pročitajte još
Luka je oduševio žiri jelom od ribe, no inače uzgaja svinje s našim slavnim nogometašem: 'Domagoj Vida i...

Perkelt se razlikuje od prethodna dva jela u tome što se prije mesa na luku pirjaju kockice slanine, ali i dodaje manja količina tekućine da se dobije gušći gulaš. Zbog toga se servira se uz tjesteninu, rižu ili priloge od krumpira.

Ragu je svojom teksturom sličan perkeltu, no priprema se uz dodatak raznog povrća i začina da se dobije umak koji se u pravilu servira uz tjesteninu.

Nove epizode showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat na RTL-u!