Wagyju je naziv za japansko govedo koje se uzgaja za meso. Postoji nekoliko brendova govedine vrste wagyu, a najpoznatija je Kobe. Po brendu saznajemo geografsko podrijetlo, pasminu i krvnu liniju goveda, kao i metode uzgoja.
Meso wagyu govedino specifično je po svojoj mekoći. Prošarano je tankim slojevima masnoće, zbog čega se topi u ustima. Vjerojatno ste čuli kako se mekoća mes postiže time što japanske krave uzgajači masiraju, daju im pivo i puštaju im klasičnu glazbu kako bi bile opuštene i sretne. No, to je samo mit. Ipak, posebnost u njihovu uzgoju je ta što se uzgajaju u slobodnom uzgoju, a jako se pazi na njihovu čistokrvnost.
Wagyu se servira u malim količinama, jer je okus mesa jako bogat i intenzivan. A kada kažemo da se topi u ustima - to je zaista istina. Naime, svilenkaste nezasićene masnoće u mesu imaju nisko talište, oko 36 stupnjeva. Masnoća obloži okusne pupoljke u ustima i razvija se intenzivan okus mesa.
Pravi wagyu uzgaja se, dakle, isključivo, u Japanu, u posebnim uvjetima. Zbog toga je izuzetno skup, a cijena za najcjenjeniji, Kobe steak, doseže i do 3000 kuna.