Ostalo

Što su teleće brizle?

Brizle, latežina ili pršnjak je prsna žlijezda domaćih životinja koja, prema mišljenju mnogih, predstavlja možda najukusniju i najcjenjeniju iznutricu.

RTL.hr
2017-03-16 15:30

Okusom podsjećaju na druge iznutrice, a karakteristične su po svojoj mekanoj teksturi. Najčešće se pripremaju na roštilju ili se pohaju, prže, ili pirjaju. U Francuskoj ih smatraju plemenitom namirnicom!

Najcjenjenije brizle su teleće i janjeće, a s obzirom na njihovu visoku gastronomsku vrijednost i činjenicu da su za konzumaciju prikladne jedino brizle mladih životinja, ove ukusne iznutrice nikada nisu bile lako dostupne. Ne mogu se naći u supermarketima, već morate biti 'dobri s mesarom na tržnici'. Vratne i prsne žlijezde sve su manje tražene namirnice, no vrhunske su poslastice za gurmane. Pripremale su se za posebne prilike, za moćnike, kraljeve ili probrane gurmane, a danas ih se vrlo rijetko može naći, i to samo u mesnicama.

Žlijezde se kupuju u paru, no prije obrade se trebaju oprati u hladnoj vodi i očistiti nožićem, škaricama ili prstima od svega što nije dio žlijezda – kožice i otpatke. Neki preporučuju da se žlijezde namaču i vodi više sati dok ne pobijele, te da ih nakon namakanja obrišemo kuhinjskim ručnikom, blanširamo 3-4 min, ohladimo i preko noći ostavimo u hladnjaku opterećene teretom od 3 do 4 kg.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.