Ostalo

Tko je Deniz Zembo? Ovaj genijalac vrhunski je chef, ali i vrhunski zabavljač

Deniz Zembo je jedan od vodećih domaćih kuhara i prvi hrvatski masterchef

RTL.hr
27.02.2022 19:15

Parovimashowa ' Tri, dva jedan – kuhaj! ' u posljednjoj je epizodi pokaznu vježbu održao slavni chef Deniz Zembo ,jedan od vodećih domaćih kuhara i prvi hrvatski masterchef.Ovaj kulinarski genijalac natjecateljima showa dao je dio svog znanja, ali i upoznao ih sa svojom filozofijom.

Njemu se, naime, nesviđaodnos prema hrani na koji smo naučeni: da se neke namirnice moraju jesti jer se smatraju zdravima, iako ih možda ne volimo ili nam ne odgovaraju, a možda ni nisu zapravo dobre za naš organizam. Umjesto toga, zagovara personaliziranu prehranu, a sa svojom je partnericom Ivom osmislio i aplikaciju Circle diet for life koja se usredotočuje upravo na prehraun prilagođenu pojedincu. Zembova filozofija je da se odnos prema hrani uči odmalena, jer se tada stvaraju navike i upoznaju okusi.

Također, Zembo radi na eksperimentiranju sazamjenamaza meso, što je pokazao i u 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pokazavši parovima kako napraviti sarmu bez mesa, od suncokretovih sjemenki.


Nagrađivani chef

Zembo je od 2003. do 2015. vodio popularni restoran Le Mandrać u Voloskom koji je bio poznat po visokoj gastronomiji; vodio je restorane po Rijeci, a imao je i McDonald'sovu franšizu.

Njegovufritajusa šparogama, škampima i tartufima gastrovodič "Gault Millau" 2010. godine proglasio je najmaštovitijom i najinovativnijom. Iste je godinena prestižnom španjolskom sajmu "Lo Mejor de la gastronomia" u Alicanteu osvojio treće mjesto na natjecanju u pripremi jela.

Trenutačno vodisvoj restoranAmfiteatar u Puli, a ima i školu kuhanja: Kulinarski razvojni centar.


Talent

Pročitajte još
Gost Deniz Zembo oduševio natjecatelje: 'To je takozvana ubrzana sarma!'

Zembo se okušao u svakakvim kulinarskim avanurama pa tako i u molekularnoj kuhinji, a postati kuhar nije želio uvijek. Rodom iz Banje Luke, Zembin otac želio je da upiše školu za kuhara, no njega to nije ni najmanje zanimalo, iako je odmalena uživao u očevim delicijama te uz njega i sam počeo kuhati.

Ljubav prema kuhanju javila mu se tek godinama poslije srednje škole, u Londonu, gdje je otišao učiti jezik, a završio u kuhinji perući suđe. Šefica je prepoznala njegov talent i interes za kuhanje te ga nagovorila da se obrazuje u tom smjeru.

Osim za kuhanje, Zembo je talentiran i za zabavljanje drugih pa je tako zabavio i natjecatelje showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'

Nove epizode showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' gledajte od ponedjeljka do četvrtka od 21 sat na RTL-u!