Tijesto:
- 1 kg brašna za dizano tijesto
- 10 dag šećera
- 100 g maslaca
- 1/2 kocke kvasca
- 2 žumanjka
- 1 dl mlijeka
Šećer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom ili moderniji mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat.
Nadjev:
- 40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
- 20 dag šećera
- 2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
- 2 bjelanjka
- 5 cl likera od oraha
- naribana korica limuna
Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka.
Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašćen pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orahnjaču peći 45 minuta.