Iako se tradicionalno veže za Sredozemlje, pinca se sve češće priprema i na kontinentu – ondje se često naziva isirnicom. Pinca se poslužuje na uskršnje jutro, ali ako je želite jesti toplu, valja ustati ranije.
Naime, zbog toga što se radi od dizanog tijesta, potrebno je i do tri sata za pripremu ove delicije. Važno je da kuhinja bude topla, kako bi kvasac mogao odraditi vrenje i time stvoriti savršeno dizano tijesto. Uz to, trebat će vam i mlijeko, prstohvat soli, maslac, šećer, rum, te razni dodaci po želji.
To mogu biti ušećerene korice agruma, grožđice, suhe brusnice, orasi, pinjoli, a u nekim slobodnijim i modernijim varijantama čak i komadići čokolade i sušenog voća poput marelica ili ananasa.
Tijesto se oblikuje u velike loptice, te se na njima zareže križ. Prije pečenja, pinca se premaže žumanjkom kako bi dobila lijepu boju, a za dekoraciju se stavlja krupni šećer ili listići orašastih plodova.