Kandidati showa ' Tri, dva, jedan - kuhaj! ' najmanje vole kuhati kada imaju zadane namirnice, a nemaju recept jer im je teško izmisliti nešto što će oduševiti žiri u samo 75 minuta, s namirnicama s kojima nisu vični kuhati.
Jozefina i Ksenija u prošloj su epizodi tako morale koristiti kokosov maslac, a Željka im je objasnila kako se on može koristiti umjesto bilo kojeg ulja, a posebno je jer dobro podnosi visoke temperature pa je odličan za pripremu woka te prženje.
Evo još nekih zanimljivosti o ovoj namirnici!
Kokosovo ulje ima visok udio zasićenih masnoća koje su potrebne tijelu za normalno funkcioniranje i nisu štetne kao industrijske masnoće. Glavni vrijedni sastojski su laurinska i kaprilna kiselina koje su ljekovite i imaju zaštitna svojstva (laurinsku kiselinu nalazimo još u majčinom mlijeku).
Kokosovo ulje je izvrstan izvor energije, no ne utječe na razinu šećera u krvi i izlučivanje inzulina.
Koristi se i za njegu tijela
Koristi se u tekućem i krutom stanju (na temperaturama nižim od 23 C). Pogodno je za izradu namaza, krema, kao dodatak u desertima, a na njemu se može i pržiti.
Osim u kuhinji, kokosovo ulje koristi se i u kozmetici - u njezi kose, kože i nokta. Koristi se i kod raznih tegoba - kod osipa, gljivica, akni...
Najvažnije je kupiti prirodno ulje. Kvalitetno ulje prepoznat ćete po izrazito bijeloj boji te blagom, nježnom mirisu kokosa. Ulja koja imaju snažan, užegao miris su ili pokvarena ili nečista i takva izbjegavajte u prehrani.