Novinarka, urednica, kolumnistica, spisateljica, gastrokritičarka i velika ljubiteljica gastronomije i prirode – sve to opisuje svestranu Željku Klemenčić , čiji trud i rad zaista mogu biti inspiracija mnogima. Gledatelji je trenutno imaju prilike vidjeti u RTL-ovu kulinarskom showu kao članicu žirija te mentoricu svog tima, a što radi u privatno vrijeme i o kojim projektima mašta – otkrila je u intervjuu za RTL.HR
Na RTL-u se trenutačno prikazuje osma sezona kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!', po čemu je posebno ovo izdanje emisije?
Meni svaku sezonu uvijek obilježe ljudi, a u ovoj sezoni zbilja ima svakakvih karaktera, superšaroliko društvo. Baš smo se nasmijali s njima.
Nakon audicija na neviđeno parovi su se grupirali u dva tima – tim Pažanin i tim Željka te ste ujedno vi i mentori svom timu. Koje sve zadatke uključuje vaša mentorska uloga i što biste savjetovali svom timu?
Uvijek kažem ljudima u svom timu - ne natječemo se Pažanin i ja, naša su mjesta ovdje sigurna. Vi ste se došli natjecati. Mentor daje savjete, ponekad nudi neka rješenja ili dijeli poslove jer prati što je kome u timu jača strana...
Iako pri kušanju trebate biti objektivni, hoće li se na setu prilikom kuhanja i natjecanja osjetiti rivalstvo timova i mentora?
Unutar timova se uvijek osjeti kohezija, ljudi se zbliže i navijaju jedni za druge. A samim time - sigurno se osjeti rivalstvo između timova. Ja nastojim da me to ne dotiče.
Snimanje emisije je u jednom trenutku bilo prekinuto zbog epidemiološke situacije u zemlji, no ubrzo ste se vratili na set. Kakva je bila atmosfera na setu, je li, kao i uvijek, vladala prijateljska, ali i radna atmosfera već dobro uigrane ekipe?
Da, snimali smo u dvije runde, između smo odradili jedan ozbiljan lockdown. To je valjda i razlog zašto smo se onda s tolikom guštom vratili na snimanje, željni svega. Uvijek je super atmosfera na snimanju, to je najjači dio ovog projekta.
Kako vam je surađivati s Ivanom Pažaninom i Tomislavom Špičekom već dugi niz godina?
Sve teče kao slaninom podmazano. Kliknuli smo kao tri puzzle - svatko ima svoje mjesto.
Kako provodite vrijeme u pauzama od snimanja, provodite li pauzu aktivno, kuha li se nešto ili odmara?
S obzirom na to da na snimanjima ponekad provodimo cijele dane, tako i naš dan ima svoju rutinu. Od prve kave (koju obično donosi Špiček jer Pažanin nema sitnog), do rezanja špeka i sira u sitne sate. Bude svega.
Osim što ste sudjelovali u emisiji 'Tri, dva, jedan – ho, ho, ho!' te u osmoj sezoni 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', radili ste i na svojoj kuharici te web stranici. Možete li nam otkriti čime se trenutno još bavite i koji su vam planovi za budućnost?
Kako imam svoju stranicu s webshopom kuharice se prodaju stalno, a novija je namijenjena mamama s malom djecom "Sretno dijete koje jede sve". Na tu temu promocije dobre prehrane kod djece radila sam dosta edukacija i radionica, ali sada je to sve stalo jer se sve prebacilo online. Zato pišem, planiram novu knjigu i sanjarim o novim projektima.
Jeste li razmišljali o tome da napišete još koju kuharicu ili se možda okušate u nekoj novoj knjizi?
Sigurno ću napisati još koju knjigu, ali to nije nešto što se može ili treba napraviti brzo. Treba si dati vremena.
Jeste li ikada razmišljali o povratku u novinarstvo?
Pa zapravo ja nikada do kraja nisam otišla iz novinarstva - ja sam samo malo promijenila platforme. Uvijek sam se bavila nekim hibridima raznih žanrova, a to je valjda zato što sam komparatistica koja je postala novinarka, pa urednica, pa u slobodno vrijeme krenula kuhati... Sad se sve to nekako spaja u nove forme.
Kako provodite vrijeme kada niste u poslu?
Radno vrijeme imam samo kad snimam emisiju, onda dane provodim u studiju. Inače mi dani variraju ovisno o tome na čemu radim. Kad sam kod kuće, radim dok mi je sin u vrtiću. Ostalo vrijeme multitaskam - kuham, bavim se djetetom, boravim u prirodi...
Jako volite prirodu i često u njoj boravite, što priroda za vas znači?
To je bio dug proces, nije uvijek bilo tako. Priroda mi je nekad bila dosadna, voljela sam ići u šumu samo ako imam neki cilj - brati gljive ili skupljati kestene, ali pomalo sam se zaljubila. Prekretnica je bio moj vrt - želja za uzgojem hrane nekako je prirodu dovela k meni. Onda sam odjednom shvatila koliko se dobro osjećam na zemlji pa sam počela i žudjeti da više vremena provodim vani. A onda je sa sinom to dobilo i novu dimenziju. Naš je moto: 365 dana vani, po svim vremenskim uvjetima. Nema lošeg vremena, samo loša oprema. Odnos s djetetom sasvim je drugačiji vani nego u zatvorenom.
Koji su vaši dnevni rituali koji vam puno znače? Je li to kuhanje ručka, šalica dobrog čaja ili čitanje knjige?
Nisam od velikih rituala. Čaj pijemo svako jutro muž i ja. Nekad je to bilo dugo i polako, sad je dosta kaotično, ali jako volimo dobar čaj. Gotovo svaki dan sam na placu, barem po grincajg i svježe mlijeko. Smislim neki doručak, sve to nekako kombiniram s poslom. Ranoranioci smo tako da svašta stignemo do devet ujutro. I pišem uvijek prijepodne. Nezamislivo mi je pisati kasno navečer ili noću. Treba mi svježa jutarnja glava za rad pa si onda tako posložim dan.
Željku Klemenčić pratite u nadolazećim epizodama kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' od ponedjeljka do četvrtka u 20.45 sati na RTL-u!