Ostalo

10 namirnica koje uvijek morate imati u ostavi

Svi znamo činjenicu da se hrana dugo ne čuva jer je kvarljiva i stoga ima određeni rok konzumacije. Ali osim uvijek svježih namirnica postoje i dugotrajne čiji je rok trajanja znatno duži od običnih. Zanima li vas kakve su to namirnice?

Dobar tek
06.04.2018 13:35

Kao pravi domaćin zajedno sa svježim namirnicama, u svojoj ostavi biste trebali imati namirnice koje će vas izvući iz različitih neočekivanih situacija neplaniranog kuhanja bez obzira kada ste ih kupili .

U naših top 10 spadaju različiti proizvodi koje vještim kombiniranjem možete pretvoriti u ukusno jelo, čak i kad vam se ne ide u trgovinu po svježe namirnice.

1. ŽITARICE

Žitarice kao što su proso, riža, heljda i griz mogu se čuvati od godine do dvije u čvrsto zatvorenom pakiranju, najbolje u staklenoj posudi. Jedina bitna stavka kod čuvanja žitarica da ih držite što dalje od mogućih insekata.

2. TJESTENINA

Ova vrsta namirnica ima dovoljno širok dijapazon čuvanja. Tjestenina bez dodatnih tvari može se čuvati godinu dana, dok ona s jajima ima kraći rok trajanja – do pola godine, obojena rajčicom može izdržati i do 3 godine, a tjestenina od durum pšenice svoj izgled i nutritivne vrijednosti neće izgubiti čak i do 5 godina.

3. KONZERVE

Zahvaljujući hermetičnom pakiranju i pasterizaciji, hrana u konzervi već u startu ima duži rok trajanja i može se iskoristiti u roku do 5 godina. Mesne konzerve traju malo dulje od drugih. Riblje se preporučuje kupovati u ulju ili u vlastitom soku i upotrebiti ih u roku od dvije godine.

4. MED

Ova prirodna namirnica nema određenog roka konzumacije, ali bitno je da se ne čuva u hladnjaku. S vremenom dok stoji može promijeniti boju ili se kristalizirati, što je posve prirodan proces koji ne utječe znatno na kvalitetu samog proizvoda.

med

5. KUKURUZNI ŠKROB

Kao i druge namirnice poput žitarica i tjestenine, kukuruzni škrob nema ograničenja u roku trajanja. Obvezni uvjet trajnosti je dobro zatvorena posuda i hladno mjesto.

6. OCAT

Alkoholni ocat možete slobodno kupovati i ne brinuti se o njegovom roku trajanja. Ova namirnica trebala bi biti u svakom kućanstvu. Odličan je za salate, pripremu zimnice ili kao sredstvo za čišćenje.

7. JAVOROV SIRUP

Posljednjih godina ova namirnica postala je sve popularnija i često korištena na našem području. Ukuhan i koncentriran biljni sok može dugo stajati i ne mijenjati svoja svojstva.

8. ČAJ, KAVA

U vakuum pakiranju, zaštićeni od svjetla, vlage i dodatnih mirisa kava ili čaj mogu se čuvati od jedne do tri godine. Ako niste kupili vakuum pakiranje, presipajte ih u keramičke teglice s poklopcem koji se čvrsto zatvara i upotrijebite u nešto kraćem roku do godinu dana.

9. ŠEĆER

Ova namirnica može se čuvati i do 8 godina, ali kako posjeduje sposobnost apsorpcije dodatnih mirisa i vlage trebate ju čuvati u hermetički zatvorenim posudama ili plastičnoj vreći na nekom povišenom mjestu što dalje od poda. Povremeno treba protresti pakiranje kako biste izbjegli slegnutost.

10. SOL

Sol spada u namirnice čiji rok trajanja nije točno definiran. Nakon dužeg čuvanja jedino što se može promijeniti da postane kao gruda zbog vlage koju povuče. Ali to nikako ne utječe na njene nutritivne vrijednosti. Slijepljenu grudu možete slobodno razbiti i nastaviti s njenim korištenjem i nakon 5 – 6 godina.

Još zanimljivih tema pročitajte na portalu Dobar tek.