Play ponuda
Play ponuda
izvanredna funkcionalna namirnica

22 zdravstvene koristi od rajčica

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
RTL/ 15.3.2016. u 10:29
Play ponuda

Mnogi rajčice smatraju povrćem, ali one zapravo spadaju u porodicu voća. Rajčica je izvanredna funkcionalna namirnica. Možete ih konzumirati sirove, u salatama i sendvičima, ili ih možete kuhati ili peći. Također, njihov veći sadržaj kiselina čini ih idealnim namirnicama za konzerviranje.

Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja rajčica.

Štite od raka

Mnoge studije su utvrdile da više rajčice u prehrani rezultira nižim rizikom za oboljenje od određenih vrsta raka, osobito pluća, želudca i raka prostate. Za to je zaslužan spoj likopen, koji rajčicama daje crvenu boju. Konzumiranje rajčica s malo masnoće, npr. maslinovim uljem, pomaže likopenu da se bolje apsorbira u tijelu.

Sprječava oštećenja DNA

Rajčica sadrži esencijalne antioksidanse- vitamin C i vitamin A. Ovi vitamini se bore protiv oštećenja DNA od slobodnih radikala. Kao rezultat toga, rajčica može pomoći u sprječavanju bolesti poput ateroskleroze i dijabetesa.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Rajčice su bogate važnim hranjivim tvarima, poput niacina, folne kiseline i vitamina B6, koje su povezane sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedno istraživanje je otkrilo da žene koje konzumiraju 7 do 10 porcija rajčica svaki tjedan imaju 29%  manje šanse od srčanih problema u odnosu na žene koje jedu manje rajčica tjedno.

Štite od tromboze

Dodatna istraživanja pokazala su da konzumiranje dva dcl soka od rajčice dnevno znatno smanjuje agregaciju trombocita. Bitno je da birate sok od rajčice s manje natrija, jer višak natrija može izazvati neželjene učinke kod ove bolesti.

Štite od upala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
BRAVO

Kandidat iz 'Večere za 5 na selu' Danijeli Martinović napisao pjesmu, a ona mu se javila: 'Dragi Nikola, vi ste super'

Istraživanja su otkrila da konzumiranje čaše soka od rajčica svaki dan može pomoći da se eliminiraju razine TNF-alfa u krvi za 34 posto. Veće količine TNF-alfa su otkrivene kod osoba koje se bore s kardiovaskularnim oboljenjima, rakom, lomljivim kostima i Alzheimerovom bolesti.

Čuvaju zdrav izgled kože

Uz prehranu koja obiluje rajčicama više nećete trebati trošiti stotine kuna na losione i kreme. Rajčice obiluju beta karotenom koji zajedno s likopenom čuva volumen i zdravlje stanica kože. Rajčice također sadrže mnogo vode, što ih čini savršenom namirnicom za hidrataciju tijela.

Zdravlje kostiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Nedavna izvješća ukazala su na pozitivnu vezu između antioksidansa i zdravlja kostiju. Često konzumiranje rajčica, koje su bogate antioksidansima, može pomoći eliminirati rizik od krhkih kostiju, zajedno s drugim bolestima kostiju povezanih s smanjenom apsorpcijom kalcija u tijelu.

Pomaže smanjiti migrene

Rajčice su fantastičan izvor riboflavina koji je idealan za snižavanje napadaja migrene.

Pojačava imunitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Rajčice sprječavaju gripu i prehlade, posebno kod muškarca. Redovito konzumiranje soka od rajčice pomaže u izgradnji efikasne zaštite od prehlade i gripe.

Osigurava prirodnu zaštitu od sunca

Znanstvenici sa Sveučilišta u Düsseldorfu proučavali su učinke konzumacije paste od rajčice na ispitanicima tijekom 10 tjedana istraživanja. Rezultati su pokazali da je asimilacija UV zraka bila 40 posto manja. Likopen u rajčicama djeluje kao prirodna krema za sunčanje i zaštita od UV zraka.

Poboljšava vid i smanjuje rizik od bolesti očiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Rajčica je bogata vitaminom A koji je važan za zdravlje vida jer popravlja i čuva brojne osjetljive dijelove oka. Istraživanja su pokazala da prehrana s puno vitamina A smanjuje šanse za noćno sljepilo, makularno propadanje te pomaže kod poboljšanja vida.

Djeluje protuupalno

Hiperprodukcija slobodnih radikala u stanicama povećava upalne tvari. Ovi tipovi spojeva potiču gotovo sve dugotrajno degenerativne bolesti, poput ateroskleroze, srčane probleme, krhke kosti, Alzheimerovu bolest i brojne vrste raka. Veće količine antioksidansa likopena i beta-karotena u rajčicama neutraliziraju slobodne radikale i pomažu u smanjenju iritacija.

Neutralizira acidozu

Acidoza je vrlo čest razlog za gubitak kalcija, iscrpljenost, glavobolje, nesanicu, bolove u mišićima, akne, hormonske neravnoteže, depresivne poremećaje te nekoliko degenerativnih problema. Naše tijelo nastoji očuvati alkalnu ravnotežu s pH od 7.365. Uključivanjem dosta alkalnih minerala u prehranu - kalcij, magnezij, kalij i natrij - pomažemo našem tijelu da zadrži svoju alkalnu ravnotežu. Rajčice su fantastični izvor za kalcij, magnezij, kalij te mogu pomoći u izbjegavanju acidoze.

Smanjuje rizik od bubrežnih i žučnih kamenaca

Učinak rajčice u jačanju apsorpcije kalcija rezultira smanjenjem šanse za nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca. Većina žučnih kamenaca i bubrežnih kamenaca su sastavljeni od kalcijevih kristala. Povišeni unos tih minerala, naizmjence, povećava dostupnost kristaliziranog kalcija, dakle smanjuje šansu za nastanak kamenca.

Kronična bol

Rajčica može pomoći u eliminiraju dugoročne boli. U slučaju da ste jedan od nekoliko milijuna ljudi koji se nose s blagom do prosječnom kroničnom boli (npr. od artritisa ili boli u leđima), rajčica može pomoći. Rajčice sadrže bioflavonoide i karotenoide, koji su poznati kao protuupalna sredstva.

Pomaže u procesu mršavljenja

Rajčice su odličan međuobrok i mogu se koristiti za salate, sendviče ili kao prilog drugim jelima. One uključuju puno vode, kao i vlakna te su jedna od onih namirnica koje vas zasite brzo, bez puno kalorija i masnoća.

Snižava kolesterol

Rajčica dokazano smanjuje visok kolesterol. Ona također može biti odličan izvor niacina (vitamin B3), koji se koristi već godinama kao siguran način da se smanji visok kolesterol.

Smanjite rizik za dijabetes tipa II

Izvješće iz časopisa Journal of American Medical Association pokazalo je da prehrana u kojoj je standardna porcija rajčica smanjuje rizik od dijabetesa tipa II. Često konzumiranje rajčice pomaže tijelu da učinkovito metabolizira šećer i negira rezultat inzulinske rezistencije.

Štiti od bolesti jetre

Rajčica sadrži klorin i sumpor koji potpomažu rad jetre i bubrega. Zato je rajčica najbolja kad je detoksikacija u pitanju.

Štiti od infekcija

Kao prirodni antiseptik, rajčice pomažu zaštititi organizam od brojnih bakterijskih infekcija.

Antioksidansi

Rajčice imaju veliku količinu antioksidansa, koji smanjuju učinke štetnih slobodnih radikala. Ove vrste opasnih slobodnih radikala dovode do oštećenja stanica. I imajte na umu, što je rajčica crvenija, ima više antioksidansa likopena. Također, zapamtite da kuhanje uništava vitamin C, stoga se držite sirove rajčice ako želite dnevnu dozu ovog vitamina.  

Poboljšava zdravlje crijeva

Probavni trakt je izuzetno bitan sustav, jer to je najbolji način za dobivanje svih potrebnih hranjivih tvari za normalno funkcioniranje organizma. No, probavni trakt je izuzetno osjetljiv zbog raznih nečistoća, zagađivača i toksina iz hrane koju jedemo. Rajčice podupiru učinkovit rad probavnog sistema i održava zdravlje probavnog trakta.

Rajčice djeluju na cjelokupno čovjekovo zdravlje i prehrana bogata ovim voćem će učiniti samo pozitivne pomake u vašem organizmu. Stoga, nemojte propustiti trenutnu akciju u Konzumu u kojima se nude najsvježije i najkvalitetnije beef rajčice po povoljnim cijenama i nabavite svoju dozu ovog rajskog voća. 

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
slične namjene

Aluminijska folija vs. Papir za pečenje: Kako ih pravilno koristiti

Play ponuda

Više s weba