Evo tri brza recepta za sve one koji vole slatko i nemaju previše slobodnog vremena.
Mrvičasti" kolač od jabuka
Sastojci:
Tijesto:
- 1 i 1/2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice biljne masti
- 3 nasjeckane jabuke
Preljev:
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice brašna
- 2 žlice maslaca
- 1/2 žličice cimeta
Pomiješajte brašno sa ostalim suhim sastojcima. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i rastopljenu biljnu mast. Spojite mokre i suhe sastoje i na kraju dodajte usitnjenu jabuku . Smjesu prebacite u namašćen lim. Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte ih preko tijesta. Pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista iz kolača.
Kolač od jabuke i badema
Sastojci:
Tijesto:
- 110 g maslaca
- 110 g smeđeg šećera
- 110 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 55 g badema u listićima
- 1 žličica cimeta
- 2 jaja
Nadjev
- 4 jabuke
- 1 žlica smeđeg šećera
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Okrugli lim obložite masnim papirom. Jabuke ogulite i narežite na manje komade. Na laganoj vatri oko pet minuta kuhajte jabuke sa šećerom i malo vode.
Za to vrijeme, miksajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja, brašno, bademe i prašak za pecivo. Nadjev od jabuka prebacite u lim za pečenje. Preko jabuka prelijte tijesto. Pecite 15-20 minuta.
Kolač od jabuke i pudinga
Sastojci:
- 3 jaja
- 1 i šalice kristal-šećera
- šalice suncokretovog ulja
- 1 i šalica mlijeka
- 1 i šalica brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Nadjev:
- 800 g jabuka
- 4 šalice vode
- 1 šalica - 2 i pol šalice g kristal-šećer
- 2 vrećice pudinga od vanilije
Miksajte bjelanjke dok ne budu u gustoj i čvrstoj formi. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Pomiješajte bjelanjke sa smjesom za tijesto. Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. Pecite na temperaturi od 170 stupnjeva otprilike 20-30 minuta.
Dok je tijesto u pećnici, napravite nadjev. Jabuke ogulite, očistite i narežite na veće komade. Jabuke s vodom i šećerom stavite u lonac da kuhaju nekih desetak minuta (dok jabuke na omekšaju). Nakon toga, izvadite jabuke, a tekućinu ostavite. U tu tekućinu umiješajte puding. Prelijte puding preko jabuka. Nakon što se biskvit malo ohladio, preko njega izlijte puding s jabukama i dekorirajte sa šlagom i naribanom čokoladom. Ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.
Za najfinije kolače od jabuke , posjetite Konzum trgovine u kojima je u tijeku akcija i možete nabaviti najukusnije jabuke po najpovoljnijoj cijeni.
Dobar tek!