Lungić, pisanica ili svinjski file - sve to označava najfiniji dio mesa svinje. Ako vas zanima kako ga spremiti na najbolji mogući način, u nastavku pročitajte lungicrecepti .
(FOTO: Pixabay)
Lungicrecepti :
Lungić s krumpirom u umaku
Za pripremu vam je potrebno:
- 500 g mesa
- 5 krumpira
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 1 glavica češnjaka
- temeljac
- nasjeckani peršin
- maslinovo ulje
- sol i papar
Svinjski file narežite na medaljone debljine oko tri centimetra. Posolite ih, popaprite, premažite uljem pa krenite pripremati ostale sastojke.
Krumpire ogulite pa ih narežite na manje komade. Mrkvu također ogulite te izrežite na ploškice, a češnjaku nakon što ga ogulite odvojite češnjeve te ih lagano zgnječite (najjednostavnije nožem).
Sada u tavu ubacite maslinovo ulje pa ubacite krumpir i mrkvu. Posolite ih i popaprite i pržite 15minuta. Zatim dodajte i medaljone pa sa svake strane pržite po triminute. Potom meso izvadite iz tave, dodajte nasjeckani luk i češnjak te nastavite pržiti. Sve zalijte temeljcem te kuhajte još 15 minuta (dok se krumpir ne skuha).
Na kraju ponovno dodajte meso u tavu te kuhajte još nekoliko minuta da meso lijepo upije umak. Na kraju sve posipajte peršinom.
Lungić iz pećnice
Za pripremu vam je potrebno:
- 500 g mesa
- maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica origana
- 1 žličica mljevenog timijana
- 1 žličica timijana
Pomiješajte sastojke pa ih utrljajte meso s obje strane. Pripremite tavu, u nju ulijte maslinovo ulje pa pecite meso 10 minuta (pet sa svake strane).
Sada premjestite meso u pleh za pečenje te ga pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva.
Ovi su lungicrecepti savršeni za ručak koji će svi ljubitelji mesa obožavati.