Ostalo

7 zanimljivosti koje smo naučili u omiljenom kulinarskom showu

Ako pripadate grupi gledatelja koja vjerno prate kulinarski show 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', sigurni smo da ćete se složiti s popisom gastro vještina koje su kroz pet sezona naučili i natjecatelji i gledatelji.

Press
17.11.2017 20:00

1.Chef zna kako pročitati recept

Svi kandidati koji su se okušali u natjecanju za najboljeg kuhara amatera rekli su da je najvažnija stvar koju su naučili u showu – pravilno čitati recepte. To ne znači samo pročitati upute i skupiti namirnice, nego i razumjeti svaku komponentu u receptu i 'u sebi' već prepoznati kako se namirnice termički obrađuju, koji začini idu uz njih i kako poslužiti samo jelo. Kako kažu članovi žirija, recepti su samo smjernice za pripremu jela, a na nama je da od navedenih namirnica pripremimo najbolje jelo ikad.

2.Pravilno očistiti ribu i meso

Svake se sezone među natjecateljima nađe barem jedan par koji ne zna prepoznati koji komad mesa se nalazi ispred njega, ne zna rastrančirati piletinu ili ne zna pravilno očistiti i filetirati ribu. Nije lako, ali se s vremenom i vježbom brzo nauči koje ribe imaju sitne kosti (koje se čiste kulinarskom pincetom), a koje nemaju te koje dijelove piletine prerezati nožem.

5.Dobar nož odradi pola posla

Kao što frizeri sa sobom nose svoje škare, tako majstori kuhinje imaju svoju paletu noževa kojom se uvijek koriste. I, naravno, nije svaki nož za svako rezanje. Osim noža za filetiranje ribe i rastrančiranje mesa (sjekirica), svaki kuhar mora imati i jedan mali nož za obrađivanje povrća i voća.

7.Manje je više

Osim što su vrlo jednostavna jela u biti i najukusnija, članovi žirija vrlo često će napominjati kako je nepotrebno natrpavati se sastojcima jer stvaraju konfuziju u kombiniraju i slaganju jelovnika. Trebamo dobro promisliti što namjeravamo skuhati prije negoli krenemo u kupnju namirnica.