U srijedu navečer su Matea i njezina baka Đurđica pred žiri donijele dva tanjura s dva različita jela. Oba su dobila solidne ocjene, međutim, žiri je uvidio jedan obrazac koji se često ponavlja u njihovom kuhanju – skoro svaka namirnica 'omotana' je prezlama, odnosno krušnim mrvicama. Pitanje Tomislava Špičeka vole li Matejina i Đurđičina obitelj abšmalcanje dodatno je zakompliciralo stvar jer se ustanovilo da niti ove sezone pojedini natjecatelji ne znaju što to znači.
Abšmalcanje je stari zagrebački kulinarski pojam za jelo koje je skuhano, a potom isprženo na masti i krušnim mrvicama, ponekad na brašnu. Pojam dolazi iz germanskog abschmalzen", što znači zapržiti, začiniti, zamastiti.
Zagrebački starosjedioci vole abšmalcati namirnice, najviše mahune, grah, razno povrće i knedle sa šljivama uz malo vrhnja. Takav prilog često je bio dio nedjeljnih obiteljskih ručkova, čemu se radovalo i staro i mlado. U nekim krajevima Hrvatske ovakav se način pripreme zove još i pošrekanje.
Ne propustite pogledati novu epizodu showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' i večeras, u 19:50 samo na RTL-u, i tako doznali još pokoju riječ iz bogatog hrvatskog kulinarskog riječnika!