Anis ili slatki komorač, slatki kopar i slatki kumin koristi se sušeno sjemenje usitnjeno neposredno prije kuhanja radi zadržavanja maksimuma ljekovitog svojstva. Anis je slatkog okusa pa se prvenstveno koristi u slatkim jelima, kruhu, umacima te salatama.
Anis je odlično sredstvo protiv vjetrova, grčeva i loše probave. Također je dobar ako tijekom jela zbog nervoze progutamo zrak, kao i kod problema migrene ako je na probavnoj osnovi (bol u sljepoočnicama najčešći je zbog vjetrova). U rimsko doba anis je rabljen kao ženski tonik-napitak za reguliranje mjesečnice, stimuliranje stvaranja mlijeka u dojilja, olakšanje poroda te za jačanje požude. U srednjem vijeku anis se proširio diljem Sredozemlja, uzgajao se kako za prehrambene tako i za ljekovite svrhe.
Trenutno, anis je rasprostranjen diljem svijeta, ali posebno je popularan začin u južnoj Europi, Egiptu, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji. U Makedoniji se od anisa priprema piće Mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, a u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta , rakija od anisa.
Postoji i zvjezdasti anis koji se primarno koristi u izradi toplih napitaka i čajeva.