Ajvar je jedanod najomiljenijih umaka, a domaćem je teško reći ne. Oni koji se upuštaju u njegovo spremanje, znaju da je potrebno mnogo strpljenja. U nastavku doznajte klasičan ajvar recept .
Za pripremu vam je potrebno:
- 5 kg crvene paprike
- 2.5 kg patlidžana
- 5 litara vode
- 2 glavice češnjaka
- 200 ml octa
- 800 ml biljnog ulja
- 1 žlica soli
- par ljutih feferona
(FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL)
Ajvar recept :
Najprije očistite paprike te ogulite patlidžane koje onda ogulite i narežite na četvrtine. Također ogulite češnjak. U loncu zagrijte pet litara vode s octom te dodajte sol, a kada voda zakuha, u nju ubacite paprike te ih ostavite da se kuhaju od pet do deset minuta dok ne omekšaju.
Izvadite paprike, a onda ubacite patlidžane te ih također ostavite da kuhaju dok ne omekšaju. Sada paprike, patlidžane, feferone i češnjak sameljite u mašini za mljevenje.
Ulje zagrijte u dubokom loncu u koji potom dodajte smjesu od povrća pa sve zajedno pržite pola sata uz neprestano miješanje. Kada vrijeme prođe, smanjite vatru te kuhajte još dva sata.
Uz ovaj ajvar recept dobit ćete ukusan umak koji potom stavite u staklene tegle i ostavite preko noći da se ohladi.