Play ponuda
Play ponuda
SIPA

Ako želite fino jesti morate zaprljati ruke

Nema bolje opcije od svježih plodova mora, no brojni ne znaju očistiti i tretirati sipe.

Image
Foto: RTL
Press/ 12.3.2016. u 18:00
Play ponuda

Kao i lignje, i sipe u sebi skrivaju crnilo, zbog kojeg brojni kuhari savjetuju nošenje gumenih rukavica prilikom čišćenja. No, sipino crnilo se ne baca – upravo suprotno, koristi se u rižotima jer daje posebnu čar i vizualan efekt na tanjuru.

Pripremaju se i jedu i tijelo i glava sipe, a 'plastična' kost i utroba se bacaju. Najdetaljnije upute potražite u ovom receptu. Ovi glavonošci žive na pješčanom morskom dnu, stoga je prilikom čišćenja dobro obratiti pozornost na pijesak koji se nikako ne bi trebao naći na tanjuru. Ako niste sigurni u sebe, ili jednostavno nemate vremena, uvijek možete zamoliti da vam se sipa očisti u ribarnici.

Ako se odlučite na rižoto, uz sipu i crnilo, najvažnije stavke će biti riža i temeljac. Najbolja je opcija arborio riža koja ima mnogo škroba, te koja prilikom pravilnog kuhanja ispušta tu škrob od koje zatim jelo postaje kremasto. Nikako nemojte ispirati kuhanu rižu, jer škrob neće moći odraditi svoju ulogu povezivanja svega u kompaktnu smjesu! Što se tiče temeljca, njega možete pripremiti unaprijed, kada imate dovoljno riba ili školjki, te ga odmrznuti po potrebi.

Sipa je odlična i u brudetima, složencima, u toplo-hladnim salatama, te sa tjesteninom i njokama na gusti umak. Čest je gost u fritajama i španjolskim paellama, a gotovo da nema obroka u kojem se ne spaja s vinom i maslinovim uljem.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
slične namjene

Aluminijska folija vs. Papir za pečenje: Kako ih pravilno koristiti

Play ponuda

Više s weba