Ostalo

Alioli umak i Aglio e olio pašta – dvije različite, ali ukusne stvari

Višnja i Blaženka također su bile zbunjene ovim teškim izgovorom dva potpuno različita jela. Alioli je pikantna majoneza obogaćena češnjakom karakteristična za provansalsku kuhinju, dok je Aglio e olio (aljo e oljo) čuveni talijanski recept za tjesteninu.

Press
15.03.2016 17:11

Alioli se priprema se od žumanjaka, maslinovog ulja, češnjaka i senfa. Ovaj umak bi trebao biti nešto rjeđi (lakši) od kupovne majoneze. Ukoliko postane previše ljepljiv, treba dodati malo tople vode.

Postoje brojne varijacije na originalnu recepturu, između ostalog uz dodatak ružmarina, šafrana, kopra...

Špageti Aglio e olio , kao što i samo ime kaže, je tjestenina u umaku od maslinovog ulja, papričica i preprženog češnjaka. Ovakav način pripreme tjestenine je drugi po redu omiljeni u Italiji, naravno nakon carbonare.

Pri posluživanju, na špagete možemo dodati, za bolji okus, i malu salatu od rajčice sa začinima.