Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MALE BOBICE ČUDESNIH MOĆI!

Američke i sibirske borovnice – koja je razlika?

Ljekovita biljka s ukusnim plodovima – borovnica – koja svoju primjenu nalazi u medicini i kulinarstvu, krije čudesna ljekovita svojstva.

Image
Press/ 20.11.2017. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ponedjeljak navečer u showu „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ Nikola i Tomek porječkali su se oko borovnica. Naime, Nikola je bio uvjeren da je koristio sibirske borovnice, dok je Špiček smatrao kako je ipak koristio američke. Kako ne bi bilo zabune, odlučili smo razjasniti koja je razlika između spomenutih dviju vrsta borovnica.

Za početak se može zaključiti kako je sibirska borovnica atraktivnija kao aronija, koja ne pripada u isti rod kao i ostale borovnice, već se smatra njezinom dobrom zamjenom. S druge strane, američka borovnica je trajnica, plavo obojenih jestivih bobičastih plodova, a postoje one visokog i niskog rasta.  Američka borovnica je vrijedno voće. Opisuje ih se kao izrazito kiselo-ljubive biljke sa skromnim zahtjevima prema mineralnim hranjivima, a najbolje uspijevaju na prozračnim i izrazito kiselim tlima.

Sibirska borovnica danas je jedna od najatraktivnijih vrsta bobičastog voća i smatra se veoma dobrom zamjenom za visokožbunastu borovnicu, s obzirom da za uzgoj ne zahtijeva kisela zemljišta. Jednostavno, tamo gdje zemljišni uvjeti nisu pogodni za uzgoj američke visokožbunaste borovnice, ova nova vrsta predstavlja odličan izbor, tj. zamjenu. Haskap se kod nas naziva brojnim imenima: kamčatka, sibirska borovnica, kamčatska borovnica, bobica ili jagoda, medena borovnica, majska jagoda. U Hrvatskoj je slabo poznata vrsta bobičastog voća. Razlog tomu možda leži i u činjenici da prve selektirane sorte nisu imale svima prihvatljiv okus, no novije sorte to su uveliko promijenile. Bogat je antioksidansima, vitaminima i željezom, a dozrijeva u rano proljeće, prije ostalih vrsta voća. Plod mu je izduljena plavoljubičasta boba promjera oko 0,5-1 cm, duga 2-3 cm, ugodne arome.

Press/ 20.11.2017. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije htjela…

Kako je Mate Janković ostao bez srca?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba