Antipasti, primo piato, meze, ili tapasi - samo su inačice vrlo starog običaja sa starorimskih banketa kada su se služila hladna predjela koja su trebala pobuditi apetit. Prema broju ili količini neobičnih sastojaka antipasta procjenjivalo se bogatstvo domaćina.
Svrha predjela nije – najesti se, nego – pobuditi apetit za glavno jelo pa se upravo zato i služe u malim količinama.
U spravljanju možete mašti pustiti na volju samo uz jedno ograničenje: antipasti nisu slatki. Uz malo mašte za spravljanje antipasta možete iskoristiti i ostatke od ručka. Antipasti mogu biti topli ili hladni, a svakako su najpoznatije bruschette ili mali komadići kruha s maslinovim uljem i začinima na koje se stavljaju različite namirnice.
Kako biste si olakšali spravljanje antipasta, ali i da biste nenajavljenim gostima uz razgovor i čašu dobrog vina mogli na brzinu spremiti i ukusne zalogaje, svakako u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama potražite božanstvene SPAR Premium anitpaste : sušena rajčica, artičoke u maslinovom ulju, matrinirane gljive, pečena paprika, usoljeni kapari, pečeni patlidžani, vrganji u maslinovom ulju i pečene tikvice.