Ostalo

Bademovo ulje: svestrana namirnica s brojnim kozmetičkim i zdravstvenim svojstvima

Ovo ulje prava je riznica zdravih nutrijenata koje vrijedi dodati u svoju svakodnevnu prehranu.

Dobar tek
10.04.2018 08:21

Bademi spadaju u orašaste plodove i dijele se na dvije vrste – slatke i gorke. Ulje badema se dobiva i od jednih i od drugih. Ono je najdostupnije i lako se pronalazi na policama brojnih trgovina. Njegova korist itekako je potvrđena u njezi kože jer je idealno za njegu kako suhe tako i masne kože.

Manje su poznata svojstva bademovog ulja u prehrani. Ono je bogat izvor vitamina E, B skupine, mangana, bakra, magnezija, ali najviše obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Konzumacija ulja u redovitoj prehrani pozitivno utječe na probavu, regulira razinu šećera u krvi, djelotvorno smanjuje osjećaj nadutosti te smanjuje upalne procese izazvane opeklinama.

Redovita konzumacija bademovog ulja vrlo pozitivno utječe na živčani sustav, poboljšava intelektualne sposobnosti i produžuje život.

Upotreba bademovog ulja najraširenija je u orijentalnoj kuhinji, gdje se ulje većinom koristi kod pripreme deserata i to za aromatiziranje slatkih tijesta. Osim slastičarstva, ovo ulje je dobro i kao sastojak preljeva za salate ili marinadu. Kao posebna delicija, na njemu se mogu kratko pržiti banane.

Kod odabira bademovog ulja dajte prednost hladno prešanom nerafiniranom jer je ono prirodno najbogatiji izvor svih nutrijenata badema.

Još zanimljivih tema pročitajte na portalu Dobar tek.