To je zapravo mahunarka, koja se od 'obične' zelene leće razlikuje samo po boji. Ipak, maloo je rjeđa, kvalitetnija i punije teksture nego njena zelena inačica.
Beluga leća prepuna je proteina i željeza, pa zbog toga pozitivno utječe na razvoj mišićnog tkiva, a pridonosi i sveopćem zdravlju i jačanju imuniteta. Tu su još vitamin B, minerali i vlakna, a nikada se ne treba kuhati duže od 20 minuta.
Zanimljivo je da se prilikom termičke obrade ova leća neće raskuhati ili raspasti, a postojana crna boja zaštitni joj je znak, pa je odlična za šarene salate ili za dekoracije. Odlično se spaja s mišancom i šparogama, a luk i češnjak kao da su stvoreni za jela od crne leće.
Vrlo ju je lako čuvati, može se jesti hladna u salati ili topla kao prilog ili u nekom varivu, a zbog svoje boje zanimljiva je iza razne piree, paste i kreme. Može poslužiti i kao zanimljivi dip za nasjeckano povrće ili kruh – imate potpunu slobodu, poigrajte se njenim crnilom!
Zbog svog blagog okusa odlično se kombinira i ljutim sastojcima, poput čilija i raznih ljutih papričica, a još je bolja ako se dobro posoli. U slast!