Ostalo

Bez njih ne možemo jer oni obogaćuju doživljaj hrane!

Začini i začinsko bilje zahvaljujući svojim mirisima, okusima i bojama, oplemenjuju svako jelo stoga je teško zamisliti kuhanje bez njih.

Press
06.11.2017 18:08

Uz osnovne začine, koje svakodnevno koristimo, postoji još niz predivnih začina koji nam mogu podignuti" jelo. Eksperimentirajte s okusima uz zanimljive kombinacije, a u nastavku provjerite gdje se određeni začini najčešće koriste.

Crvena paprika

Mljevenu crvenu papriku možemo pronaći u nekoliko varijanti u trgovinama; slatku, poluslatku, ljutu, dimljenu. Koristi se u pripremi gulaša, variva i paprikaša. U nekim mediteranskim zemljama se koristi kao začin ribi i morskim plodovima. Kod nas je popularna i kombinacija kruha s domaćom masti i paprikom.

Kurkuma

Ovaj egzotični začin standardni je član kuhinje Dalekog istoka. Kurkuma je dio mješavine za curry, a samostalno se koristi u jelima s rižom, u marinadama za bijelo meso, umake, paštete i slično.

Lovor

Lovor

Lovorov list nam je dobro poznat začin. Zbog snažnog mirisa potreban je oprez pri korištenju u kuhanju. Jedan do dva lista dovoljna su za suptilnu aromu lovora i zaokruživanje obroka. Koristi se u različitim jelima, poput juha, gulaša, marinada, paprikaša, variva....

Cimet

Navikli smo koristiti cimet u pecivima i kolačima, ali njegova aromatičnost odlično paše i u slanim jelima. U indijskoj kuhinji se koristi u kombinaciji s janjetinom, piletinom ili u umacima za rižu. Neki ga čak vole i kao dodatak toploj čokoladi i kavi, a neizbježan je sastojak kuhanog vina.

Korijander

Kao začin se koriste listovi i sjemenke korijandera. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili mljevene. Korijander u prahu se dodaje temeljcima, kruhu, gljivama, dok se cijelo zrno uglavnom stavlja u marinade i kobasice.

Gallileo

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić odlično paše u slanim i slatkim jelima. Koristi se pri izradi medenjaka i voćnih deserata jer njegova aroma pojačava slatkoću deserta. Također, s njim se može začiniti i pire. Talijani ga vole u umacima za tjesteninu, a Francuzi u raguu.

Origano

Origano je omiljeni začin na pizzi, a najviše ga koristimo u umacima s rajčicom. U meksičkoj kuhinji se dodaje u chilli con carne, dok ga Grci vole koristiti u salati s feta sirom i maslinama.

Papar

U trgovinama možete pronaći papar u dva oblika; mljeveni i u zrnu. Njegova boja određuje njegov intenzitet. Primjena papra je zbilja široka jer ga koristimo u gotovo svakom jelu. Od juha, variva i marinada do roštilja i rižota, papar je uvijek začin broj 1 u svakoj kuhinji.

Kardamom

Kardamom

Kardamom se koristi u mnogim egzotičnim kuhinjama i dio je mnogih orijentalnih mješavina začina. Odlično paše uz jela od riže i meso peradi, a mnogi ga dodaju i u kavu. U skandinavskim zemljama je čest začin u pecivima i kolačima.

Mažuran

Mažuran se često miješa s majčinom dušicom zbog sličnog mirisa. Ovaj začin se najčešće koristi kao dodatak juhama, varivima i mesu.

S kojim će se začinima natjecatelji kulinarskog showa ''Tri, dva, jedan – kuhaj!" već sutra susresti, doznajte u novoj epizodi u 21:40 sati samo na RTL-u!