Uz osnovne začine, koje svakodnevno koristimo, postoji još niz predivnih začina koji nam mogu podignuti" jelo. Eksperimentirajte s okusima uz zanimljive kombinacije, a u nastavku provjerite gdje se određeni začini najčešće koriste.
Crvena paprika
Mljevenu crvenu papriku možemo pronaći u nekoliko varijanti u trgovinama; slatku, poluslatku, ljutu, dimljenu. Koristi se u pripremi gulaša, variva i paprikaša. U nekim mediteranskim zemljama se koristi kao začin ribi i morskim plodovima. Kod nas je popularna i kombinacija kruha s domaćom masti i paprikom.
Kurkuma
Ovaj egzotični začin standardni je član kuhinje Dalekog istoka. Kurkuma je dio mješavine za curry, a samostalno se koristi u jelima s rižom, u marinadama za bijelo meso, umake, paštete i slično.
Lovor
Lovorov list nam je dobro poznat začin. Zbog snažnog mirisa potreban je oprez pri korištenju u kuhanju. Jedan do dva lista dovoljna su za suptilnu aromu lovora i zaokruživanje obroka. Koristi se u različitim jelima, poput juha, gulaša, marinada, paprikaša, variva....
Cimet
Navikli smo koristiti cimet u pecivima i kolačima, ali njegova aromatičnost odlično paše i u slanim jelima. U indijskoj kuhinji se koristi u kombinaciji s janjetinom, piletinom ili u umacima za rižu. Neki ga čak vole i kao dodatak toploj čokoladi i kavi, a neizbježan je sastojak kuhanog vina.
Korijander
Kao začin se koriste listovi i sjemenke korijandera. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili mljevene. Korijander u prahu se dodaje temeljcima, kruhu, gljivama, dok se cijelo zrno uglavnom stavlja u marinade i kobasice.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić odlično paše u slanim i slatkim jelima. Koristi se pri izradi medenjaka i voćnih deserata jer njegova aroma pojačava slatkoću deserta. Također, s njim se može začiniti i pire. Talijani ga vole u umacima za tjesteninu, a Francuzi u raguu.
Origano
Origano je omiljeni začin na pizzi, a najviše ga koristimo u umacima s rajčicom. U meksičkoj kuhinji se dodaje u chilli con carne, dok ga Grci vole koristiti u salati s feta sirom i maslinama.
Papar
U trgovinama možete pronaći papar u dva oblika; mljeveni i u zrnu. Njegova boja određuje njegov intenzitet. Primjena papra je zbilja široka jer ga koristimo u gotovo svakom jelu. Od juha, variva i marinada do roštilja i rižota, papar je uvijek začin broj 1 u svakoj kuhinji.
Kardamom
Kardamom se koristi u mnogim egzotičnim kuhinjama i dio je mnogih orijentalnih mješavina začina. Odlično paše uz jela od riže i meso peradi, a mnogi ga dodaju i u kavu. U skandinavskim zemljama je čest začin u pecivima i kolačima.
Mažuran
Mažuran se često miješa s majčinom dušicom zbog sličnog mirisa. Ovaj začin se najčešće koristi kao dodatak juhama, varivima i mesu.
S kojim će se začinima natjecatelji kulinarskog showa ''Tri, dva, jedan – kuhaj!" već sutra susresti, doznajte u novoj epizodi u 21:40 sati samo na RTL-u!