Štrudla, gibanica ili savijača, bez obzira koji naziv koristite, ovo tradicionalno, ali vrlo popularno jelo možete pripremiti od niza namirnica
Sir, tikva, špinat, jabuka, višnja samo su neki od najpoznatijih sastojaka koji se koriste za punjenje študle. Ona može biti slatka ili slana, ovisno o željama i preferencijama onoga tko je priprema. Jedan natjecateljski par showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' večeras će pripremati štrudlu od buče.
Štrudlu karakterizira lagano i hrskavo tijesto, a da bi ono uistinu bilo takvo, važno je služiti se glatkim brašnom, mlakom vodom, uljem, soli i, po mogućnosti, dodati malo kiselosti (najbolje octa), koja će pomoći sastojcima da se sjedine. Ako je dobro umiješano, tijesto će se lako moći tanko razvući te se neće zalijepiti tijekom motanja.
Također, preporučljivo je da se prilikom rezanja štrudle lijepo vidi tzv. zvrk' ili ružica', odnosno jednak omjer nadjeva i tijesta. Kada se izvadi iz pećnice, štrudlu je dobro premazati s malo vode i pokriti čistom kuhinjskom krpom što će omogućiti stvaranje fine hrskave korice. Ako se radi o slatkoj štrudli, obično se posipa šećerom u prahu zbog dekoracije i dodatne slatkoće.
Kako će kandidati kulinarskog showa pripremiti štrudlu, pogledajte večeras u 21:40 sati na RTL-u!