Ostalo

Biskvit kao osnova slastičarstva

Radite li torte, čupavce ili muffine, biskvit mora biti sočan, mekan i kompaktan.

Press
29.04.2016 10:00

Svaka mlada kuharica ili slastičarka prvo se okušala u pripremi biskvita. Oni su uistinu najjednostavniji za napraviti, a istovremeno su iznimno ukusni, mogu se kombinirati sa gotovo svim namirnicama i mogu služiti u razne svrhe.

Biskvit će najbolje uspjeti odvojite li mokre i suhe namirnice – žutanjke miksajte sa šećerom, a bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu potpuno čvrsti. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, a zatim naizmjence dodajte smjese od jaja. Važno je da se bjelanjci ne miješaju lagano kako bi smjesa ostala prozračna – samim time će i biskvit biti bolji.

Na vama je dalje što ćete dodati u tu smjesu – orašaste plodove, korice ili sok agruma, kakao, vaniliju ili neku prehrambenu jestivu koru. Važno je da lim u kojem se biskvit peče bude dobro namašćen ili da ga obložite masnim papirom za pečenje. Pokušajte ne otvarati pećnicu prilikom termičke obrade biskvita kako on ne bi splasnuo, a znat ćete da je gotov kada upiknete čačkalicom u biskvit i ona izađe čista.

Biskviti su podatni za torte, razne kolače poput čupavaca, jaffa kocki i sličnih, a može se i izmrviti, pa dodati sladoledima i raznim kupovima.