Blitva je povrće koje se može pripremati na razne načine, najčešće u kombinaciji s drugim povrćem. U kategoriji blitva recepti , donosimo vam recept s krumpirom te recept s tikvicama i porilukom.
(FOTO: Pexels)
Blitva recepti :
Blitva s krumpirom
Za pripremu vam je potrebno:
- 800 g blitve
- 2 krumpira
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- češnjak
- peršin
Blitvu najprije operite, a onda odvojite stapke od listova pa ih narežite na manje komade. Krumpir ogulite i narežite na polovice pa stavite kuhati u hladnu vodu koju ste prethodno posolili. Kada voda zakuha, krumpir kuhajte još 20 minuta, stapke blitve dodajte posljednjih 10, a listove 5 minuta.
U maloj posuditi izmiješajte maslinovo ulje, peršin i narezani češnjak pa sve zajedno lagano popržite na tavi.
Kada su krumpir i blitva gotovi, procijedite ih i vratite u posudu, sve zajedno izgnječite i dodajte maslinovo ulje, češnjak i peršin. Sve dobro izmiješajte i jelo je spremno za posluživanje.
Blitva s tikvicama i porilukom
Za pripremu vam je potrebno:
- 800 g blitve
- 2 tikvice
- 1 poriluk
- sol, papar
- maslinovo ulje
U zakuhalu vodu ubacite očišćenu blitvu i tikvice koje ste izrezali na tanke ploške. U međuvremenu, u tavi na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk koji ste prethodno izrezali na kolutiće široke otprilike jedan centimetar.
Kada povrće koje se kuha omekša, procijedite ga i grubo usitnite na dasci za rezanje, a preostalu vodu koja je izašla iz povrća bacite.
Povrće ubacite u tavu s porilukom (kada i on omekša) pa sve zajedno pržite tri minute. Na kraju dodajte soli i papra po želji, a kada maknete s vatre, dodajte još malo maslinovog ulja.
Ovi su blitva recepti iznimno zdravi, a ujedno i jednostavni za pripremu.