Ostalo

Bobó de Camaro – okus Brazila na setu

Press
15.02.2016 12:58

Klasični specijalitet brazilske regije Bahia u kojem se miješaju kulinarske tradicije Afrike i Južne Amerike, a koji sadrži temeljne sastojke svake smočnice: Manioku/tapioku, kokosovo mlijeko, palmino ulje i svježe škampe.

Bobó de Camaro, ili škampi bobo, bit će prvo jelo koje će natjecatelji Bijelog tima pripremiti u tjednu svjetske kuhinje. Član žirija Ivan Pažanin će im pokazati kako se ovo egzotično jelo priprema, i to u svim etapama pripreme.

Ovisno o kuharu i receptu, Bobo se može pripremiti blago kao juha ili kao konkretno začinjeno jelo. Bobo zapravo znači 'grah', no ista namirnica se već stoljećima ne upotrebljava u ovom jelu, nego ju je zamijenila manioka, južnoamerička žitarica korjenastog oblika slična mrkvi i bogata je škrobom.

Gastronomski je grijeh za svakoga tko posjeti Brazil, a da ne proba ovo tradicionalno jelo. Srećom, Bobo je lako naručiti u restoranima s domaćim jelima i vrlo ga je jednostavno napraviti. Bijela riža je neizostavni prilog, a ako dodate zelenu salatu imate kompletan obrok.

Jedini sastojak koji se teško može nabaviti izvan Brazila je narančasto palmino ulje dendê, dok je tapioka dostupna na svim tržištima.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.