Možda i najpoznatiji umak na svijetu, bolonjez, datira još iz 1982. kada je u Bologni nastao njegov originalni recept. Do danas je nastalo mnogo njegovih inačica, a svatko ga priprema po svom guštu, najčešće sa špagetima. U nastavku vam donosimo jednostavan bolonjez recept koji ćete obožavati.
Za pripremu vam je potrebno:
- 300 g mljevene junetine
- 300 g pasirane rajčice
- 150 g slanine
- 50 g celera
- 50 g mrkve
- 50 g luka
- pola čaše bijelog vina
- pola čaše mlijeka
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
(FOTO: Pixabay)
Bolonjez recept:
Slaninu narežite na sitne komade, a onda je lagano popržite u zagrijanoj posudi. U nju dodajte maslinovo ulje, nasjeckane mrkvu, celer i luk pa sve zajedno propirjajte. Sada možeteubaciti i mljevenu junetinu panastavite lagano pržiti. U svoju mješavinu ubacite bijelo vino, pustite ga da ishlapi, a onda ubacite i pasiranu rajčicu. Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu pa na laganoj vatri kuhajte dva sata. Na kraju dodajte mlijeko, sol i papar i vaš je umak spreman za špagete ili tagliatelle (ili bilo koju drugu vrstu tjesteninekoju preferirate).
Ovako zvuči klasičan bolonjez recept , ali možete ga i mijenjati po svojim preferencijama.