Ostalo

Bolonjez recept - originalan recept za omiljeni umak

Umak za tjesteninu koji će svi obožavati - saznajte kako se pravi bolonjez recept

RTL.hr
2021-03-23 06:00

Možda i najpoznatiji umak na svijetu, bolonjez, datira još iz 1982. kada je u Bologni nastao njegov originalni recept. Do danas je nastalo mnogo njegovih inačica, a svatko ga priprema po svom guštu, najčešće sa špagetima. U nastavku vam donosimo jednostavan bolonjez recept koji ćete obožavati.

Za pripremu vam je potrebno:

- 300 g mljevene junetine

- 300 g pasirane rajčice

- 150 g slanine

- 50 g celera

- 50 g mrkve

- 50 g luka

- pola čaše bijelog vina

- pola čaše mlijeka

- 3 žlice maslinovog ulja

- sol i papar

Bolonjez

(FOTO: Pixabay)

Bolonjez recept:

Slaninu narežite na sitne komade, a onda je lagano popržite u zagrijanoj posudi. U nju dodajte maslinovo ulje, nasjeckane mrkvu, celer i luk pa sve zajedno propirjajte. Sada možeteubaciti i mljevenu junetinu panastavite lagano pržiti. U svoju mješavinu ubacite bijelo vino, pustite ga da ishlapi, a onda ubacite i pasiranu rajčicu. Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu pa na laganoj vatri kuhajte dva sata. Na kraju dodajte mlijeko, sol i papar i vaš je umak spreman za špagete ili tagliatelle (ili bilo koju drugu vrstu tjesteninekoju preferirate).

Ovako zvuči klasičan bolonjez recept , ali možete ga i mijenjati po svojim preferencijama.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.