Ostalo

Boškarin kao kreativni izazov

Meso istarskog goveda boškarina prilično je zahtjevno za pripremu budući da je riječ o govedu koje se nalazi na prirodnoj ispaši zbog čega je njegovo meso žilavije i izazovnije za pripremu.

RTL
30.10.2017 16:00

Kada govorimo o kuhinji istarske regije, ne možemo ne spomenuti jela od istarskog goveda boškarina. Boškarin je naziv za istarsko govedo koje je do prije šezdesetak godina služilo za obradu zemlje i radove u polju, da bi danas bilo glavna namirnica vrhunske gastronomije u Istri.

Meso od boškarina je prilično zahtjevno za pripremu budući da je riječ o govedu koje se nalazi na prirodnoj ispaši zbog čega je njegovo meso žilavije i izazovnije. Klasično posluživanje boškarina u Istri je do sada uglavnom bilo u obliku umaka posluženog povrh tjestenine ili s njokima.

No, edukacijom većeg broja kuhara u Istri i regiji, kombinacije jela postaju maštovitije pa ga se sve češće može pronaći u posebno osmišljenim jelima kao što su rep od boškarina (kao juha ili u različitim umacima), biftek i tagliatta od boškarina u kombinaciji s povrćem i začinima, filet od boškarina s dodatkom maslinovog uljai koljenica (kuhana u vakuumu).

U večerašnjoj epizodi popularnog kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!", Anto i Antonio će pripremati boškarina na ragu, a Bada i Toca uz istarske fuže. Koji će par biti kreativniji u pripremi ovog zahtjevnog izazova, ne propustite doznati već u 21:10 sati na RTL-u!