Cijenjena bijela riba u Jadranu poznata je i pod imenom brancin , smudut, dut, vuk, agac i slično. Neki će reći da je najukusnija kad se peče na grilu, uz malo blitve ili kuhanog povrća s maslinovim uljem, a Mate Janković voli je filetirati pa filet brancina prepržiti na tavici kako bi koža ribe postala hrskava. Svoj način pripreme večeras će podijeliti i s kandidatima kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' jer smatra kako kandidati još nisu usavršili filetiranje i pripremanje brancina.
Osim što poznati hrvatski chef voli jesti i pripremati ribu, svatko od nas bi tu namirnicu trebao uvrstiti u tjednu prehranu jer je riba izviše razloga korisna za organizam. Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju krvožilnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba, naročito brancin, bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom te sadrži, kao i sve ostale vrste ribe, vitamine B1, B2, B6 i B12.
Najbolji način čišćenja: napravite rez škarama od nekoliko centimetara od analnog otvora prema trbuhu. Izvucite unutrašnjost i prstom odstranite krvavi dio koji se nalazi na dnu glave. Sastružite svu ljusku s ribe. Nakon čišćenja operite je pod mlazom hladne vode i ostavite nekoliko minuta da se iscijedi, ili je obrišite kuhinjskom krpom. Posolite je krupnom solju izvana i iznutra.
Fantastičan recept Mate Jankovića i razne izvedbe njegovog brancina Branka pogledajte večeras u 20 sati na RTL-u!