Ostalo

Bravetina - tradicionalno jelo koje nije za svačije nepce!

Ovo ćete jelo ili obožavati ili ga nikada nećete zavoljeti.

Press
31.10.2017 16:00

Bravetina je meso ženske ovce koja se nije janjila ili muške nekastrirane životinje,u pravilu starije i od dvije godine. Okus mesa je intenzivan, dok je boja tamnocrvena, čvrsto i lijepo prošarana masnoćom. Najčešće se priprema u krajevima karakterističnima po uzgoju ovaca, što je u današnje vrijeme sve rjeđe.

Bravetina je zapravo jelo koje grije i daje snagu za vrijeme prvih hladnih bura dalmatinskog krša.Kaštradina je pak suha bravetina. U doba kad nije bilo zamrzivača, dio ovčjeg mesabi se kuhalo svježe, a ostatak mesa sušio se u kuhinjama nad ognjištem. Najčešće bi se sušili butovi i plećke kao dijelovi ovce s najviše mesa, a može se pripremiti na više načina.

Kod bravetine treba dobro pripaziti kako će se ona začiniti jer je izuzetno aromatična. Također trebamo znati uz što će se ona spajati jer postoje različita jela, ali i ona tradicionalna. Isto tako, ona ima tendenciju biti žilava, vrlo aromatična i nije za svačije nepce!", kazao je Mate te dodao da je ovo autohtono gastronomsko jelo najukusnije u kasno ljeto i ranu jesen. Na što se sve treba paziti kod njezine pripreme, poslušajte sami Matine savjete u priloženom videu!