Tikvice su prava bomba zdravlja, stoga iskoristite njihovu sezonu. One su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže vrlo malo kalorija te su vrlo jednostavne za pripremu. Donosimo nekoliko jednostavnih i brzih recepata s tikvicama :
Muffini sa tikvicama
- 1,5 šalica brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1,5 šalica naribanih tikvica (otprilike dvije male tikvice)
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice ulja
- 2 žličice praška za pecivo
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić. Stavite na stranu.
U drugoj zdjeli spojite naribanu tikvicu , jaja, vaniliju i ulje. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Lagano umijesite tijesto, napunite kalupe za muffine do 3/4 i pecite oko 30 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
Ako želite, prije pečenja pospite muffine s cimetom ili šećerom.
Pomfrit od tikvica
- 2 tikvice
- 1 bjelanjak
- 1/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice parmezana
- 1/2 šalice krušnih mrvica
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Izrežite tikvice i pazite da komadi budu otprilike iste dužine i debljine. Umutite bjelanjke u maloj zdjeli i dodajte mlijeko. U drugoj zdjeli spojite parmezan sa krušnim mrvicama. Tikvice prvo umočite u smjesu od jaja, a zatim uvaljajte u smjesu od krušnih mrvica. Lim za pečenje obložite masnim papirom i na njega posložite tikvice . Pecite 25 do 30 minuta.
Frittata sa tikvicama
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
- 2 šalice tikvica, tanko narezane
- 4 velika jaja
- 2 bjelanjaka
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/2 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina
- 2 žlice parmezana
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte ga minutu. Nemojte dopustiti da češnjak potamni jer će postati gorak. Dodajte tikvice i pržite ih oko 5 minuta ili dok ne omekšaju, uz stalno miješanje. Začinite sa soli i paprom. U međuvremenu, umutite jaja, bjelanjke i ružmarin, te posolite i popaprite smjesu. Ulijte smjesu od jaja u tavu s tikvicama i pustite da se prži oko tri minute
Ravno pospite parmezanom preko vrha. Ostavite još tri minute na laganoj vatri. Izrežite i poslužite.
Pizza sa šparogama i tikvicama
- 8-10 šparoga
- Tijesto za pizzu
- 1 šalica tanko narezanih tikvica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 1 žlica svježeg lišća timijana
- 2 žlice parmezana
Operite, očistite i narežite šparoge i tikvice. Tijesto za pizzu stavite u plitku posudu za pečenje. Na tijesto posložite tikvice i šparoge. Poškropite s maslinovim uljem i pecite 10-15 minuta na 200 stupnjeva. Izvadite pizzu iz pećnice te je pospite parmezanom i limunovim sokom. Ukrasite lišćem timijana. Izrežite i poslužite dok je toplo.
Ova jela su tako jednostavna da je praktički nemoguće pogriješiti u njihovoj pripremi. Ako vam neki sastojak nedostaje, svratite u najbližu Konzum trgovinu gdje ćete pronaći sve potrebno za izradu ovih finih obroka.
Dobar tek!