Bučino ulje kulinarski je specijalitet dobiven od sjemena buče, bundeve ili tikve. Tamno zelene do crne je boje i uglavnom se dobiva laganim zagrijavanjem i prešanjem sjemenki koštica posebne vrste roda Cucurbita pepo var. styrriaca. Zbog njegove boje naziva ga se i crno ulje , a u nekim dijelovima Hrvatske i koščično ulje , budući da se proizvodi odkoščica (koštica).
Bučino ulje se smatra jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova. Sadrži bjelančevine, minerale, važne nezasićene masne kiseline omega 3 i omega 6, obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.
Ljekovita svojstva ovog uljajačaju imunološki sustav, stimuliraju rad bubrega, odlično djelujuna vid, pospješujupamćenje, ublažavaju stres i podižuraspoloženje, pomažu kod kardiovaskularnih oboljenja, kod bolova u zglobovima, utječu na zdravlje kože i kose te liječi bolesti prostate.
Osim što pozitivno utječe na zdravlje, bučino ulje svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima te uživa status delikatesnog ulja koje jenajboljekoristiti u pripremi hladnih jela.
Bučino ulje je idealnoza pripremu salata, ali i kao dodatak raznom povrću, tjestenini ili kao završni dodatak krem juhama. Za posljednju opciju su se odlučili i Bada i Toca koji su svoju krem juhu na kraju začinili bučinim uljem te tako dobili posebnu dekoraciju jela i specifičan okus juhe koji je žiri pohvalio. Bučino ulje najviše je dojmilo Tomislava Špičeka koji im je zbog toga dao visoku desetku i time je bračćni par zaradio svoju prvu desetku u kulinarskom showu.
Hoće li i večeras žiri dijeliti visoke ocjene, pogledajte večeras u 20 sati na RTL-!