Ostalo

Češnjak donosi sve: posebnu aromu - ali i zdravlje!

Gotovo da ne postoji nacija na svijetu koja ne koristi ovu biljku porijeklom iz srednje Azije.

Press
22.04.2016 10:00

Postoje razni dokazi da je češnjak kultiviran prije više od četiri tisuće godina – u starom Egiptu faraoni su ga stavljali u svoje grobnice, a 'obični' građani su ga poklanjali kao cvijeće, kao znak pažnje. U starim indijskim svetim knjigama govori se o češnjaku kao o božanskoj ljekovitoj biljci, a u antičkoj Grčkoj se koristio kao lijek protiv bolesti dišnih puteva. Čak je i pisac Plinije jednom prilikom u rimskom kornikama napisao kako 'nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući.'

Danas, ipak znamo da nema iscjeliteljske moći, ali jednako tako nam je poznato da uistinu pomaže jačanju imuniteta, liječenju prehlada i bronhitisa, te kontrolira krvni tlak, snižava kolesterol i ima antiseptička svojstva. Osim toga, jelima daje onaj poseban 'kick', prepoznatljivu aromu.

Može se koristiti sviježi ili termički obrađen, ovisno kako volite, u gotovo svim jelima. Savršeno se sljubljuje s mesom i ribama, ali odličan je i kao dodatak povrću, tjesteninama i svježim mješanim salatama.

Umaci i jela poput špageta aglio olio, pesto genovese , grčka skordalia , tartar umak i orijentalni hummus bila bi nezamisliva bez ove aromatične začinske biljke. Osim toga, koristi se i kao konzervans u mesnoj industriji, a zbog zaštitne opne oko režnjeva i još jednog sloja ljuske, dugo može trajati na suhom i hladnom mjestu.

Ljubitelji češnjaka nedavno su mogli poslaviti internacionalni Dan češnjaka, koji se obilježava 19. travnja. U čemu vi najviše volite jesti češnjak?