Ostalo

Chef Mate Janković objasnio što znači konfitiranje!

Svaka kulinarska tehnika ima neku zanimljivu povijest, pa se tako za konfit smatra da je nastao u Francuskoj iz potrebe da se meso kao namirnica održi u razdoblju kada se do njega teško dolazi, a to je zima.

Press
04.12.2017 11:00

U eri moderne kuhinje i raznovrsnih tehnika, sve više zaboravljamo na stare tehnike, poput kuhanja u masnoći, koja se zove confit, a čita se konfi. Tehnika je nastala u prošlim vremenima kako bi se namirnice mogle sačuvati što duže - to je bilo doba kada nije bilo hladnjaka i ledenih smočnica

Confit, čije su recepture do savršenstva doveli Francuzi, poznat je diljem Europe. Tehnika je zasnovana na kuhanju mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih bjelančevinama u fluidu" – masnoći biljnog ili životinjskog podrijetla na niskoj temperaturi.

Konfitiranje je kulinarska tehnika koja se u većini slučajeva i radi u pećnici", kazao je Mate te dodao da je vrlo teško regulirati to jelo onda kada ga stavimo na plin. Čak i kada je plin na najmanje, Mate opominje da nema garancije da će temperatura biti onakva kakva treba biti. Postupak pripreme confita je vrlo jednostavan, namirnice se polože sa začinima u otopljenu masnoću, zagriju, te polako kuhaju kroz više sati.

Na što sve treba paziti kada koristimo ovu kulinarsku tehniku, pogledajte sami u priloženom videu!