Ostalo

Chutney i džem od luka nisu isti umaci

Natjecateljice Naima i Martina žarko su se htjele pohvaliti žiriju kako znaju pripremiti chutney. Međutim, žiri je u obilasku jedinica kazao djevojkama kako to što one pripremaju nije pravi chutney, već džem od luka. U čemu je razlika, pitate se? Evo odgovora...

Press
08.09.2017 11:29

Chutney (od hindu riječi chattni što u prijevodu znači "gusti umak") je indijski, slatko-kiseli umak guste teksture slične ajvaru ili šalsi, a koji savršeno odgovara uz pečeno meso i deserte, ovisno od kojih se namirnica pripremi. Idealne su jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice ili rabarbara, a začini se prema okusu, od korijandra, kumina i kurkume, čilija i svježeg đumbira, pa sve do metvice s majčinom dušicom, bosiljkom...

Natjecateljice showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', Naima i Martina su svoju patku htjele obogatiti chutneyjem od luka. Koristile su luk, karameliziran na šećeruuz dodatak aceta balzamica, mrvicu soli i papra. S obzirom da je njihov umak siromašan začinima i nema komadića voća, žiri je prijateljice iz Zagreba savjetovao da razmisle o promjeni naziva umaka u džem od luka .

Na kraju, zbog manjka vremena i loše organizacije, Naima i Martina nisu stigle žiriju servirati svoj džem od luka, a žiri jebiozakinuti za još jednu degustaciju.

Savjet: Slatkasti kontrast chutneya odličan je dodatak i mesu s roštilja, a ide odlično uz slane krekere i deserte.